Rodičovský příspěvek se od ledna změní: Zkrátí se doba rodičovské a zvýšení 50 tisíc jen někomu. (at)

Rodičovský příspěvek se zvýší o 50 tisíc na 350 tisíc korun, ale na jeho vyčerpání budou mít pobírající jen tři roky. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se na tom dohodly strany vládní pětikoalice, v níž jsou kromě lidovců také ODS, TOP 09, Piráti a STAN.

Podle Jurečky se podmínky příspěvku mají změnit od 1. ledna.

„Základní dohoda již je potvrzena a takto bude novela zákona o státní sociální podpoře upravena a schválena na jednání vlády v příštích týdnech,“ řekl Jurečka serveru iDnes.

Podle informací Práva bude změna bude mít odloženou účinnost a bude platit pouze pro rodiče nově narozených dětí.

Upozornil také na to, že zkrácení čerpání neznamená, že rodič nebude moci zůstat doma s dítětem do čtyř let, ale pouze do tří let.

Ministr  ještě předloží návrh vládě a poté ho ještě musí schválit parlament. Předsedové poslaneckých klubů stran pětikoalice mají vše probrat s poslanci už v příštím týdnu.

Rodičovský příspěvek je dávkou rodiče, který po celý kalendářní měsíc osobně, celodenně a řádně pečuje o dítě, které je nejmladší v rodině. Rodič může volit měsíční výši čerpání rodičovského příspěvku až do vyčerpání celkové částky, která je v současnosti 300 tisíc korun. V případě, že nejmladším dítětem v rodině jsou 2 a více dětí narozených současně, má rodič nárok na čerpání celkové částky 450 tisíc korun.

„Schválením základních parametrů rozpočtu jsme odstartovali vládní debatu, která bude probíhat až do předložení konečného návrhu zákona o státním rozpočtu. Ten donesu na vládu do konce srpna a do konce září jej podle harmonogramu schválíme a pošleme do sněmovny,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Není zatím jasné, zda se s výdaji na vyšší příspěvek počítá v návrhu státního rozpočtu pro příští rok. Aktuálně se počítá se schodkem ve výši 235 miliard korun. (at)