MMF připravuje globální digitální měnu pro centrální banky států. (Ilustrační foto)

Centrální banky by měly mít vlastní platformu pro digitální měny. Práce na ní již probíhají pod taktovkou Mezinárodního měnového fondu (MMF). O vzniku nové digitální platformy, kterou by využívaly všechny centrální banky, informovala výkonná ředitelka MMF Kristalina Georgievová na konferenci v Maroku.

„Potřebujeme interoperabilitu. Pro efektivnější a spravedlivější transakce potřebujeme systémy, které propojují jednotlivé země. CBDC by neměly být roztříštěnými národními návrhy. Z tohoto důvodu MMF pracuje na konceptu globální platformy CBDC,“ obhajovala potřebu nové globální platformy Georgievová.

Digitální peníze centrálních bank jsou označovány zkratkou CBDC podle anglického „central bank digital currencies“.

Cílem MMF je dosáhnout dohody mezi centrálními bankami ohledně společného regulačního rámce pro digitální měny, který by umožnil globální interoperabilitu. Tímto je myšleno schopnost různých systémů spolupracovat, poskytovat si služby a také navzájem spolupracovat.

Georgievová upozornila na to, že pokud by ke vzniku společné platformy nedošlo, vzniklo by vakuum, které by pravděpodobně zaplnily kryptoměny.

Momentálně zkoumá možnost CBDC 114 centrálních bank, z nichž deset se podle Georgievové blíží k cíli.

V případě, že země vyvíjejí CBDC pouze pro vnitrostátní použití, nejsou jejich kapacity využívány naplno.

Podle šéfky měnového fondu by CBDC mohly podpořit finanční začlenění a také snížit náklady na převody peněz. Průměrné náklady na převod peněz činí nyní 6,3 procenta, což ročně představuje zhruba 44 miliard USD (957,4 miliardy Kč).

CBDC bývá označován za alternativu ke kryptoměnám. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že CBDC jsou pod kontrolou centrálních bank, zatímco kryptoměny jsou téměř vždy decentralizované.

Kryptoměny jsou mimo kontrolu jednotlivých subjektů.

Bankovní rada ČNB dosud nepřijala žádné rozhodnutí ve věci případné emise českých CBDC. Pouze byla vytvořena pouze pracovní skupina, která problematiku sleduje a analyzuje. (at)