Ceny energií v ČR klesly od podzimu o 50 %. Spotřebitelé tuto situaci mohou využít. (Ilustrační foto).

Z nejvyšších hodnot loni na podzim klesly koncové ceny elektřiny a plynu v ČR již o více než padesát procent, od začátku tohoto roku pak o přibližně pětinu. Nyní je proto vhodná doba ke sjednání nové smlouvy, různé druhy tarifů ovšem mají své výhody i nevýhody.

Průměrné koncové ceny elektřiny a plynu v květnu klesaly již sedmý měsíc v řadě. Cena silové elektřiny se snížila spíše mírně, oproti dubnu o sedm procent na 3833 Kč za MWh bez DPH. Průměrná koncová cena plynu opět spadla výrazněji, meziměsíčně o zhruba 300 korun, tedy přibližně šestinu, na květnových 1627 Kč za MWh bez daně.

Index Ušetřeno.cz je založen na nabídkách sedmi nejvýznamnějších dodavatelů, kteří pokrývají většinu trhu.

„Před příští topnou sezónou energie nejspíš opět zdraží. Ale i v létě může dojít k větším výkyvům jako docela nedávno, když burzovní ceny plynu v polovině června krátkodobě vystřelily nahoru. Proto doporučuji změnu dodavatele či sjednání nové smlouvy provést právě nyní.“

„Domácnosti si mohou vybrat z celé řady produktů dodavatelů, které za různých podmínek mohou vést k výrazně odlišným částkám na faktuře. V zásadě jde o volbu mezi nižší cenou dnes, ale nejistotou ohledně cen budoucích, a naopak,“ vysvětlil Tomáš Vrňák, energetický analytik společnosti Ušetřeno.cz.


Zdroj: Ušetřeno.cz


Například spotový tarif je založený na tržních, tedy burzovních cenách, které jsou v současné době ty nejnižší, a v určitých hodinách mohou být dokonce záporné. Ceny na burze se však mohou opět výrazně zvýšit, a v případě elektřiny je navíc nutné vlastnit elektroměr s průběhovým měřením B nebo C.

Pokud jím domácnost vybavena není, představuje nejlevnější variantu měsíční fixace, vhodná pro ty, kdo chtějí vyčkat na levnější fixaci dlouhodobou. Ovšem i v tomto případě hrozí prudké zvýšení cen v budoucnosti.

Roční nebo dvouletý fix oproti tomu poskytuje jistotu stálých cen, alespoň pokud má domácnost seriózního dodavatele, který fixaci nezruší, když se mu to bude hodit. Oproti výše zmíněným tarifům jsou však ceny vyšší, a navíc je nutné si ohlídat konec smlouvy, aby ji zákazník neprodlužoval do dražších ceníků.

Tříletá smlouva s degresivními, tedy postupně klesajícími cenami, má podobné výhody i nevýhody včetně vyšší počáteční ceny s tím, že tarif se začne vyplácet až po delší době. Smlouva na dobu neurčitou má výhodu krátké výpovědní lhůty, někdy pouhých 20 dní, obvykle ale bývá nejdražší.

A zároveň přináší vysokou míru nejistoty, kdy dodavatel může cenu kdykoliv zvýšit.


Přehled tarifů nabízených dodavateli elektřiny na českém trhu

Spotový tarif

Výhody   Nevýhody 
V současnosti nejnižší ceny Nejvyšší míra nejistoty
Možnost využívat výhodných hodinových cen, i záporných Nutné vlastnictví elektroměru s průběhovým měřením B nebo C

Měsíční fixace

Výhody   Nevýhody 
Hned po spotovém tarifu nejnižší ceny Cena se mění měsíčně v závislosti na vývoji na burze
Výpovědní lhůta do 3 měsíců Často malí dodavatelé bez funkčních online systémů

Roční nebo dvouletá fixace 

Výhody   Nevýhody 
Jistota stálých cen Vyšší ceny než u měsíčních fixací nebo spotových tarifů
Seriózní dodavatel neruší fixaci ani v době prudce rostoucích cen Nutné si ohlídat konec smlouvy, aby ji zákazník neprodlužoval do dražších ceníků

Degresivní ceník produktu na 3 roky 

Výhody   Nevýhody 
Jistota cen, které postupně klesají Zákazník dosahuje výraznějších úspor až na konci smluvního období

Smlouva na dobu neurčitou 

Výhody   Nevýhody 
Výpovědní doba 20 dní až 3 měsíce Obvykle nejvyšší cena, kterou dodavatel může zvyšovat

Portál Ušetřeno.cz umožňuje spotřebitelům srovnávat ceny energií napříč dodavateli, stejně jako ulehčuje výběr různých finančních produktů včetně půjček a hypoték či spoření, nebo mobilního operátora. Stačí do kalkulačky vyplnit požadované informace. (sfr)