Slovenská prezidentka Čaputová oznámila, že nebude znovu kandidovat na funkci.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že již nebude znovu kandidovat na funkci hlavy státu. Volby prezidenta Slovenské republiky se konají příští rok. Čaputová své rozhodnutí nekandidovat zdůvodnila tím, že by už neměla dostatek sil na další funkční období.

Prezidentkou SR se Čaputová stala po vítězství v přímé volbě v roce 2019. Její pětiletý prezidentský mandát skončí v polovině června 2024.

Na rozhodnutí Zuzany Čaputové neprodleně reagoval prezident České republiky Petr Pavel.

„Rozhodnutí prezidentky Zuzana Čaputová znovu nekandidovat samozřejmě respektuji a mám i velké pochopení pro její důvody. Osobně mě to velice mrzí, protože vnímáme stejně význam svobody, spravedlnosti, a také prosazování slušnosti v politice.“

„I proto byla naše spolupráce na posilování česko-slovenských vztahů vždy bezproblémová a věřím, že pomohla posilovat hlas našeho regionu mezi zahraničními partnery.“

„Jejím dnešním oznámením naše služba zdaleka nekončí. Plnit úkoly ve prospěch našich zemí budeme dál a věřím, že na tuto spolupráci navážeme i s její nástupkyní či nástupcem, který vzejde z demokratických voleb na Slovensku příští rok.“

„Paní prezidentko, za práci, kterou pro Slovensko odvádíte doma i v zahraničí, Vám patří velké uznání,“ zdůraznil Pavel.



„Před oznámením tohoto svého rozhodnutí jsme musela odhadnout své síly na dalších, ode dneška potenciálně šest let. A po velmi poctivém zvažování dnes vím, že by těch sil na další mandát nebylo dost,“ prohlásila Čaputová při svém oznámení již znovu nekandidovat.

S tím, že při rozhodování brala ohled i na svou rodinu.

Čaputová je první ženskou prezidentkou v historii země. Prosazuje podporu bránící se Ukrajině.

„Neberte, prosím, mé rozhodnutí nekandidovat jako důkaz toho, že se slušností se nedá uspět. Dají se s ní vyhrát volby, vykonávat mandát a zůstat přitom nejdůvěryhodnějším politikem,“ podotkla Čaputová.

Podle Čaputové osud Slovenska nezávisí na jednom člověku s tím, že moudří a empatičtí lidé s dostatkem energie kandidovali v různých volbách a není důvod, aby tomu tak nebylo i v prezidentské volbě.

Významnější slovenské politické strany zatím neoznámily své kandidáty na prezidenta, neboť se zaměřují spíše na předčasné parlamentní volby, které se konají 30. září.

Podle slovenských médií zvažuje kandidaturu na prezidenta někdejší šéf diplomacie Ján Kubiš. Další exministr zahraničí Ivan Korčok, který v této funkci skončil loni na podzim v souvislosti s odchodem strany Svoboda a Solidarita (SaS) z tehdejší vládní koalice, už dříve řekl, že se o funkci prezidenta nebude ucházet, pokud bude kandidovat Čaputová.

Šéf Směru-SD a bývalý premiér Slovenska Robert Fico dříve mj. tvrdil, že prezidentka Čaputová je agentkou USA a že dostává pokyny od americké ambasády.

V souvislosti s květnovým jmenováním úřednické vlády Fico nynějšího premiéra Ľudovíta Ódora stejně jako Čaputovou propojil s aktivitami amerického finančníka George Sorose. (sfr)