Poslanci zákonem zakázali Babišovi ovládat média. (Ilustrační foto)

Poslanci zákonem zakázali Babišovi ovládat média. Sněmovna schválila zpřísnění zákona o střetu zájmů, neboli ustanovení známé jako lex Babiš. Novela mění ustanovení, které zakazuje veřejným funkcionářům provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk.

Dolní komora schválila pozměňovací návrh Jakuba Michálka (Piráti) 85 hlasy ze 164 přítomných poslanců. Pro úpravu hlasovali zástupci vládních ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů. Proti hlasovalo celkem 79 poslanců z ANO a SPD.

Návrh mění ustanovení, které zakazuje veřejným funkcionářům provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Zpřísňuje postihy a ztíží obcházení zákazu tak, že se bude týkat skutečného majitele, provozovatele médií, nikoli na ovládající osobu.

Podobně tomu bude i u společností v případě zákazu přijímání dotací a investičních pobídek, který míří na členy vlády.

Zpřísnění zákazu vlastnictví médií politiky a přijímání dotací a investičních pobídek v zákoně o střetu zájmů koalice připojila k vládní novele, která mění řízení Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí.

Zákon míří proti šéfovi ANO Andreji Babišovi, který po nabytí účinnosti ustanovení o zákazu vlastnictví médií a získávání dotací a investičních pobídek v roce 2017 vložil akcie svých firem Agrofert a SynBiol do svěřenských fondů. Pod Agrofert patří i skupina Mafra, ta patří k největším mediálním domům v Česku. (at)