Vláda schválila úpravu podpory penzijního spoření. (Ilustrační foto)

Vláda schválila změnu podpory penzijního spoření. Maximální měsíční příspěvek od státu se má zvýšit o 110 korun, ale nejvýše bude činit jen 20 procent místo nynějších 23 procent vložené částky. Změny, pokud projdou legislativním procesem, budou platit od ledna.

U nových smluv dojde dle návrhu k prodloužení minimální doby spoření, po níž bude možné vybírat peníze bez sankce z pěti na 10 let.

„Je rozumné, když se občané nespoléhají s finančním zajištěním na stáří pouze na státní důchod. Proto navrhujeme významné zatraktivnění spořících produktů se státní podporou, které slouží pro dlouhodobou tvorbu finančních rezerv na stáří,“ objasnil změny ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Vláda chce lidi především motivovat k posílání vyšších měsíčních úložek. Dolní hranice úložky, od které nárok na státní příspěvek vzniká, se má od ledna zvýšit z 300 korun na 500 Kč, horní hranice úložky, nad kterou příspěvek již dále neroste, stoupne z nynější tisícikoruny na 1700 Kč.

Těm, kteří si budou spořit 1700 korun a víc, by měl stát přispívat 340 Kč. Aktuálně je maximální příspěvek 230 korun při měsíční úložce aspoň 1000 Kč.

Příspěvek státu by měl při úložce 500 až 1700 korun činit vždy 20 procent vložené částky. Změny se budou týkat nových i stávajících smluv. (at)