Hypomonitor: Objem hypoték v květnu vzrostl o 17 procent. (Ilustrační foto)

Banky a stavební spořitelny poskytly v květnu hypoteční úvěry za 12,3 miliardy korun, což je proti dubnu zvýšení o 17 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování mírně stoupla z dubnových 5,89 na 5,9 procenta.

Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor.

Objem i počet hypoték se tak v květnu přiblížil březnovým hodnotám a po zohlednění sezonního vývoje je nejvyšší od poloviny loňského roku, kdy trh začal citelně zamrzat.

„Loňský rok lze na realitním trhu vnímat jako turbulentní. Jak však naznačují příznivější květnové údaje, situace se začíná stabilizovat a šok, který pocítili kupující i prodávající, pozvolna ustává. Sledujeme trend klesajících cen nemovitostí, který dle očekávání přetrval také v květnu – zejména v jednotlivých krajích a regionech. Nadále pokračuje i snížený zájem o velké, méně udržitelné stavby a domy ve vzdálenějších lokalitách. Obavy z hůře dostupných hypoték však pozvolna opadávají a hypoteční trh by se tak měl začít postupně zotavovat, čemuž mírně napomůže i zmírnění pravidel ze strany České národní banky“, říká Martin Vašek, generální ředitel Hypoteční banky.

Hodnoty posledních třech měsíců naznačují, že hypoteční trh mírně ožívá, i když oproti minulosti zůstává nadále výrazně utlumený. Z meziročního pohledu byl v květnu obdobně jako v dubnu objem poskytnutých hypoték nižší o 40 procent.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v květnu dosáhl 10,4 miliardy Kč po dubnových 8,8 miliardy. Jde tak o nárůst o 19 procent proti dubnu. Objem refinancovaných úvěrů, interně či z jiné instituce, činil dvě miliardy Kč proti dubnovým 1,8 miliardy Kč.

Počet nových hypoték se v květnu zvýšil z 2900 na 3500. I v tomto ohledu se květnová hodnota současně s tou z března pohybuje na nejvyšší úrovni od července minulého roku.

I nadále jde ale o nízký počet ve srovnání s tím, že průměrný měsíční počet nových hypoték v první polovině minulého roku se pohyboval kolem 6000 a předloni dokonce 9500. (at)