Další zvýšení dluhu: Vláda chce příští rok hospodařit s deficitem 270 miliard. (Ilustrační foto)

Stát by příští rok mohl hospodařit s rozpočtem, který by měl schodek ve výši 270 miliard korun. Vládní cíl představil novinářům ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Přitom dosud se na příští rok mluvilo o schodku 235 miliard.

„Deficit 270 miliard je v tuhle chvíli číslo, ke kterému bychom se chtěli příští rok dostat,“ oznámil Dvořák.

O podobě rozpočtu na příští rok kabinet ještě nejednal. Vicepremiér a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) totiž uvedl, že vláda se chce rozpočtem na příští rok zabývat, až se sejde v plném složení.

Letos je schválený rozpočet se schodkem 295 miliard korun. Ke konci května schodek činil přitom již 271,4 miliardy korun.
Šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) oznámil že letos bude potřeba najít úspory ve výši 20 miliard korun.

Pro příští rok se počítá s konsolidačním balíčkem, o kterém by měla Sněmovna teprve začít jednat. Vláda v rámci něho chce přistoupit například ke zvýšení daní právnických osob. Měnit se budou také sazby DPH nebo škrtat některé dotace.

Cíl vlády, že by měl být příští rok deficit 270 miliard korun, kritizoval na sociální síti exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

„To je zlý sen. Vládo rozpočtové neodpovědnosti, nedá se ti věřit jediné číslo déle než týden! Kdo to tam řídí, proboha?! Má to řídit, ne zřídit…,“ konstatoval na Twitteru. (at)