Lukašenko chce použít jaderné zbraně proti agresi. (Ilustrační foto)

V případě agrese vůči Bělorusku nebudeme váhat s použitím jaderných zbraní, pohrozil Západu běloruský autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko. Rozmístění ruských taktických jaderných zbraní v Bělorusku má podle něj sloužit jako odstrašující prostředek proti případnému „agresorovi“.

Do Běloruska podle prezidenta Alexandra Lukašenka již dorazila dodávka ruských taktických jaderných zbraní. Uvedl, že některé z nich jsou až třikrát silnější než atomové bomby svržené v roce 1945 na japonská města Hirošima a Nagasaki.

Rozmisťování zbraní by mělo začít za několik dní a má sloužit jako odstrašující prostředek proti případnému agresorovi.

Šéf ruského ministerstva obrany Sergej Šojgu již dříve oznámil, že jaderné zbraně doručené do Běloruska budou nadále pod kontrolou Moskvy.

Ruský prezident Vladimir Putin dříve uvedl, že Rusko tyto zbraně začne v sousední zemi rozmísťovat až po dokončení výstavby jejich skladovacích objektů 7. až 8. července.

„Myslím, že sotva kdo by chtěl bojovat se zemí, která má takové zbraně. Je to odstrašující prostředek. Nedej bože, abych se v současné době musel rozhodovat o použití těchto zbraní. Ale nebude žádné váhání, pokud by došlo k agresi proti nám,“ upozornil Lukašenko.

Minsk a Moskva v květnu podepsaly dokumenty o rozmístění nestrategických ruských jaderných zbraní v Bělorusku. Lukašenko poté tvrdil, že Rusko s jejich přesunem už začalo.

Nyní Lukašenko prohlásil, že ruské taktické jaderné zbraně budou rozmístěny na území Běloruska již během „několika dní“ s tím, že dorazí i více zbraní, než žádali.

Šéf ruského ministerstva obrany Sergej Šojgu zdůraznil, že nestrategické jaderné zbraně v Bělorusku budou nadále pod kontrolou Moskvy, a ta si vyhrazuje právo rozhodovat o jejich případném použití. Totéž už dříve uvedl ruský prezident Vladimir Putin. (at)