Výplata jednorázového příspěvku na dítě končí, na pětitisícovou pomoc šlo téměř 7 miliard korun. (Ilustrační foto)

Stát vyplatil v Česku na jednorázových příspěvcích 5000 korun na dítě celkem 6,9 miliardy korun. Získaly je rodiny s předloňským příjmem do milionu korun hrubého na víc než 1,4 milionu dětí. Někteří experti nastavení podpory kritizovali, podle nich byla příliš plošná a výdaje vysoké.

Podle průzkumu, které si MPSV nechalo vypracovat, polovina rodin příspěvky použila na vybavení do školy či školky a pětina si dávku uspořila.

„Jednorázový příspěvek pomohl již více než 1,4 milionu dětí. Rodinám snižšími a středními příjmy jsme tak mohli poskytnout rychlou finanční injekci. Podle průzkumu, který jsme si loni nechali zpracovat, příspěvek posloužil ke svému účelu. Kromě nákupu školních potřeb či zaplacení kroužků využily některé rodiny příspěvek také na zaplacení nutných výdajů. To také bylo naším záměrem, chtěli jsme hlavně podpořit rodiny v krizi,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ministerstvo na svém webu uvedlo, že si nechalo udělat průzkum využití dávky od agentury PAQ Research. Podle zjištění rodiny nejvíc příspěvek utrácely za vybavení do školy a školky. Uvedla to polovina dotázaných.

Celkem 35 procent domácností podporu využilo i na další věci pro děti, 23 procent na volný čas a 15 procent na jiné nutné výdaje. Ušetřilo si ji pak 21 procent příjemců.

Pětitisícová dávka se začala vyplácet rodinám s předloňským hrubým příjmem do milionu korun na děti, jimž nebylo loni 1. srpna ještě 18 let. Příspěvek mohou využít i rodiče s dětmi, které se narodily loni od začátku srpna do konce roku.

Loni v červenci úřady práce vyplatily prvních čtyři sta příspěvků za 2,1 milionu korun. V srpnu poslaly 451 100 dávek za téměř 2,3 miliardy korun.

Nejvíce jednorázových podpor bylo poskytnuto v září, a to 680 tisíc za 3,4 miliardy korun. Následně poskytnutých dávek ubývalo. V dubnu jich bylo 4400.

Automaticky peníze získali příjemci dětských přídavků. Podle resortu jich bylo přes 240 tisíc.

Přídavky na dítě se od ledna zvýší o 200 korun. Schválil to Senát, podepsat to musí prezident

Úřady práce nedávno informovaly o případném zneužívání dávky. Poukazovaly na nedostatečnou kontrolu digitálních žádostí a výše příjmů. Na konci formuláře žadatelé museli čestně prohlásit, že měli příjem do milionu korun.

Podle některých expertů na sociální problematiku byl příspěvek zbytečně plošný a jednorázová podpora rodinám v potížích příliš nepomohla. Někteří kritici pak mluvili o uplácení voličů před loňskými komunálními volbami. (at)