Prezident Pavel v Poslanecké sněmovně varoval před zákonodárnou paralýzou. (Ilustrační foto)

Prezident Petr Pavel během schůze Poslanecké sněmovny promluvil k poslancům. V projevu apeloval na zákonodárce, aby hledali kompromisy a nedocházelo tak k obstrukcím, které paralyzují v tomto volebním období často Sněmovnu. „Chybí mi vzájemné naslouchání,“ uvedl například.

„Uvědomuji si, že Poslanecká sněmovna je hlavním politickým kolbištěm. Politické boje jsou zde vyhrocenější a úpornější než v Senátu. Jakkoliv tyto boje chápu, občas mě stejně jako občany překvapuje jejich urputnost a někdy i paralýza celé Sněmovny,“ prohlásil na plénu Sněmovny prezident Pavel.

Kritizoval i nedostatek tolerance a vzájemného naslouchání mezi vládní většinou a opozicí.

Sněmovna je totiž od začátku volebního období často paralyzovaná obstrukcemi opozice a jednání trvají několik dní v kuse.

Pavel před poslance zamířil těsně před uplynutím prvních sto dní ve funkci prezidenta. Poslancům v projevu mimo jiné připomněl i to, že stejně jako on i oni jsou voleni lidmi a ve volbách budou právě jim skládat účty při obhajování mandátů.

Prezident nezapomněl zmínit to, že ve volbách propadl zhruba milion hlasů a tito lidé nemají své zástupce ve Sněmovně.

„Myslete i na ně prosím. I těmto občanům můžete dát pocit, že nakonec zastoupeni jsou. Pokud budou cítit, že vás zajímá, jak žijí, s čím se potýkají a jak na ně dopadají přijaté zákony,“ zmínil.

V souvislosti s apelem na větší snahu hledat shodu a vést konstruktivní jednání bez obstrukcí prezident zákonodárcům zmínil, že právě oni mají značný podíl na tom, jak lidé nyní vnímají samotnou demokracii a ovlivňují důvěru občanů v demokratické zřízení a instituce.

Jako nadstranický prezident chce Pavel ve prospěch všech občanů hledat kompromisy a mírnit konflikty.

„Roli opozice chápu tak, že by měla vždy nabízet věrohodnou alternativu vládě. Současně však považuji za důležité, aby mezi vládou a opozicí existovala snaha nalézat shodu na důležitých bodech. Dobrá řešení mohu přicházet jak ze stany vlády, tak opozice. Chci být prezidentem všech občanů. Budu tlumit konflikty a místo nich vést věcný a otevřený dialog,“ přislíbil Pavel.

Prezident by si přál, aby se vláda s opozicí byly schopny dohodnout na strategických prioritách, za něž označil vzdělávání, bezpečnost, případně otázky vědy a výzkumu. Podle Pavla jde o to nastavit základní směry, které se pak nebudou měnit s každou novou vládou.

Po příchodu do dolní komory parlamentu se prezident podepsal do pamětní knihy. „Je mi ctí a potěšením navštívit a poprvé ve funkci prezidenta oslovit Sněmovnu,“ napsal Pavel.

Na tiskové konferenci po svém projevu na plénu Sněmovny, Pavel řekl, že do dolní komory parlamentu hodlá chodit, když „se bude projednávat zákon důležitý pro tuto zemi“. Nevyloučil ale, že by se mohl zúčastnit například jednání o důchodové reformě, popřípadě o konsolidačním balíčku.

„Pokud moje přítomnost ve Sněmovně bude například tím jazýčkem na miskách vah, tak samozřejmě se rád zúčastním. Obě tyto věci považuji za klíčové nejen pro naši budoucnost, ale i smír ve společnosti,“ uvedl.

Po vystoupení Pavla přišlo na řadu ve Sněmovně tradiční navrhování změn v programu schůze. (at)