Švédsko povolilo rozmístění vojsk NATO na svém území ještě před vstupem do aliance. (Ilustrační foto)

Švédsko povolilo rozmístění vojsk NATO na svém území ještě před vstupem do aliance. Premiér Ulf Kristersson a ministr obrany Pal Jonson oznámili, že Švédsko umožní NATO rozmístění vojáků na svém území ještě před svým oficiálním vstupem do Severoatlantické aliance (NATO). Vstup Švédska do NATO zablokovalo Turecko.

Švédsko předložilo žádost o členství v NATO loni po ruské invazi na Ukrajinu. Námitky Turecka a Maďarska však zpomalily proces.

Švédsko věří, že se v červenci připojí k summitu NATO v litevském Vilniusu.

Podle článku publikovaného v deníku Dagens Nyheter již vláda Švédska rozhodla, že švédské ozbrojené síly budou provádět společný výcvik se zeměmi NATO a umožní dočasné umístění cizí techniky a personálu na švédském území pro budoucí společné operace.

Toto rozhodnutí má posílit obranné schopnosti Švédska a vyslat signál Rusku, které vede válku proti Ukrajině.

Podle vyjádření švédských představitelů zůstává Rusko i pro nejbližší budoucnost považováno za hrozbu pro sousední země. velku neznámou je přitom rozsah územních ambicí ruského prezidenta Vladimira Putina.

Vzhledem k tomu, že sousední skandinávská země Finsko již v dubnu byla přijatela do NATO, zajímá se Švédsko o posílení své obranné spolupráce a sleduje vývoj v regionu.

Šéf NATO Jens Stoltenberg v neděli vyzval Turecko, aby ukončilo svůj odpor odporu vůči snaze Švédska vstoupit do Severoatlantické aliance a řekl, že Stockholm se zabýval bezpečnostními obavami Turecka. Uvedl server The Local.

Podle Stoltenberga již „Švédsko splnilo své závazky“. Naznačil také, že je možné stihnout přijetí Švédska za plnohodnotného člena NATO na summitu aliance v litevském hlavním městě Vilniusu 11. a 12. července. (sfr)