V Česku se začnou opravovat ukrajinské tanky T-64. (Ilustrační foto)

Opravy a modernizaci dlouho uskladněných ukrajinských tanků T-64 začne v blízké době vojenský opravárenský podnik v Novém Jičíně na základě smlouvy mezi státním podnikem VOP CZ a ukrajinským Ukroboronprom, která byla uzavřena v únoru.

Zprávu zveřejnilo ministerstvo obrany.

Kolik tanků bude modernizováno, se z bezpečnostních důvodů neuvádí. Část jich bude dodána na Ukrajinu ještě letos.

„Pro VOP CZ je to skvělá příležitost opravovat techniku, která pak jde rovnou na frontu,“ řekl její ředitel Marek Špok.

Tanky T-64 neměla Česká republika nikdy ve výzbroji, moodernizace bude probíhat pod technickým dohledem odborníků ukrajinské strany. Tanky skladované desítky let ve skladech, se kompletně se rozeberou a vymění se řada dílů, aby byly plně bojeschopné.

Špok zmínil i to, že tanky budou vybaveny prostředky optického pozorovacího systému a dokonalejší komunikací.

„Česká republika podporuje a bude podporovat Ukrajinu v jejím boji proti ruskému agresorovi. Poskytujeme nepotřebný vojenský materiál, cvičíme ukrajinské vojáky a nyní pomáháme i s opravami ukrajinské techniky,“ uvedla ministryně obrany ke spolupráci s opravou ukrajinské techniky.

VOP CZ je první českou firmou, která podepsala obdobnou smlouvu, uvedl ředitel Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS) Aleš Vytečka.

Projekt je jedním z prvních konkrétních výsledků spolupráce po vzniku tzv. obranného klastru, který má podpořit vznik nových česko-ukrajinských společných podniků s cílem navýšit produkci vojenského materiálu pro potřeby ozbrojených sil Ukrajiny.

„Spolupráce mezi státními podniky v době krizového válečného řešení je velmi účinná. VOP CZ je rovněž podnik s tradicí a bohatými zkušenostmi s opravami těžké vojenské techniky, jmenovitě právě tanků,“ připomněl Vytečka. (at)