Česká průmyslová výroba v dubnu meziročně vzrostla, stavebnictví dále klesá. (Ilustrační foto)

Průmyslová produkce v dubnu meziročně vzrostla o 1,2 procenta, a to zejména díky loňské nízké srovnávací základně ve výrobě automobilů. Meziměsíčně pak průmyslová výroba klesla o 1,9 procenta. Stavební výroba v dubnu klesla, a to meziročně o 6,4 procenta. Meziměsíční pokles byl 3,4 procenta.

Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Naposledy české stavebnictví v meziročním srovnání vzrostlo v lednu.

„Stejně jako v přechozích měsících ovlivnila dubnový výsledek průmyslu zejména loňská nízká srovnávací základna ve výrobě motorových vozidel. Průmyslových odvětví, u kterých meziročně produkce vzrostla, však opět ubylo,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

V meziročním srovnání došlo v dubnu ve výrobě motorových vozidel, přívěsů a návěsů k růstu o 30 procent, v meziměsíčním srovnání se jednalo o pětiprocentní pokles. Oproti dubnu loňského roku ještě vzrostla výroba elektrických zařízení, převážně souvisejících s automobilovým průmyslem. Ve většině odvětví ale statistici zaznamenali pokles.

„Pokles produkce pokračoval zejména ve výrobě ostatních nekovových minerálních výrobků, výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství či v chemickém průmyslu. Meziměsíčně produkce většiny odvětví spíše stagnovala,“ upozornila Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Meziročně nižší byla produkce v pozemním i inženýrském stavitelství. V pozemním, což jsou stavby bytových a nebytových budov, se snížila o 5,3 procenta. V inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, meziročně klesla o 9,4 procenta.

Stavební úřady vydaly meziročně o 10,9 procenta stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 14,1 procenta. Ve srovnání s dubnem v loňském roce bylo zahájeno o 24,6 procenta bytů méně, ale dokončených bytů bylo o 40,6 procenta více.

Stavební firmy podle dat statistiků i nadále trápí nedostatek zaměstnanců. Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se meziročně snížil o 1,5 procenta, jejich průměrná hrubá měsíční mzda meziročně vzrostla o 7,8 procenta.

Stavebnictví aktuálně nejvíc brzdí problémy s financováním, developeři i soukromí investoři mají obavy především z vysoké inflace a drahých úvěrů. (at)