čez soláry solární panely

ČEZ letos navýšil instalace fotovoltaik o více než 50 procent. (Ilustrační foto)

Trh se střešní fotovoltaikou u domácností i v letošním roce roste. Do konce května ČEZ Prodej instaloval o 50 procent fotovoltaických elektráren více než za stejné období loni. Zároveň ČEZ Prodej společně s výrobcem OIG Power představil nový hybridní bateriový systém ČEZ Battery Box Queen. 

Po řadě negativních zkušeností s nespolehlivými dodavateli FVE začínají být zákazníci opatrnější a preferují platbu jen minimálních záloh za instalace předem. ČEZ Prodej vychází požadavkům klientů vstříc a nyní vyžaduje při podpisu smlouvy pouze 10procentní zálohu.

„Jedním z důsledků energetické krize byl enormní nárůst zájmu o fotovoltaiky ze strany domácností. Obrovská poptávka bohužel přilákala na trh nové dodavatele bez jakýchkoliv zkušeností a tisíce lidí tak stále marně čekají na své fotovoltaické elektrárny. Zákazníci tak začínají být opatrní a chtějí větší záruky, například si dávají pozor na placení vysokých záloh předem,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Za prvních pět měsíců letošního roku ČEZ Prodej provedl 2 100 instalací, což je oproti stejnému období v loňském roce cca o 50 % více. ČEZ Prodej proto přichází s řadou novinek. Zájemci o soláry nyní při podpisu smlouvy skládají jen 10% zálohu (standard trhu je 40-50 %) a další platby následují až poté, co společnost zajistí připojení do distribuční sítě a stanoví termín montáže.

Proces instalace ČEZ Prodej nyní zrychluje. Ve většině případů ji zvládá do čtyř měsíců. Napomáhá tomu digitalizace procesu přípravy nabídky, která je díky nové aplikaci rychlejší a efektivnější. Zákazníkům se také garantuje získání vládní dotace ve výši uvedené ve smlouvě. V nabídce je nově také  bateriové řešení ČEZ Battery Box 3F Queen.

„Novou generaci bateriového systému již nelze vnímat jako pouhý produkt, zákazníkovi s ním přinášíme ucelenou službu. Chytré úložiště je vhodné i pro rodinné domy s komplikovanějšími typy střech, díky pasivnímu chlazení má velmi tichý provoz a je připraveno k užití více druhů měničů s různými výkony. Ovládá se prostřednictvím on-line aplikace pro domovskou obrazovku a nabízí čtyři různé pracovní režimy podle toho, jak domácnost řeší svou energetickou soběstačnost v případě výpadku distribuční sítě,“ uvedl spolumajitel OIG Power Martin Kuba.

Minimální kapacita jednoho zařízení v případě užití 10kW měniče je 9,6 kWh, s možností rozšíření až na 26,4 kW. Díky nové konstrukci se ještě více zkrátila doba potřebná pro instalaci.

Zájem domácností o propojení fotovoltaik s baterií zůstává vysoký. ČEZ Prodej očekává, že letos bude podíl instalací s bateriovým řešením minimálně 70 %. Stále ale platí, že nejefektivnější využití fotovoltaik znamená, že se co nejvíce energie spotřebuje v místě výroby. Právě baterie efektivně pomáhají uložit energii, která se nespotřebuje ihned. (at)