Americký miliardář Musk se vzepřel EU: Chce na svém Twitteru absolutní svobodu. (Ilustrační foto)

Twitter již nebude bojovat proti dezinformacím na základě kodexu Evropské Unie. Její majitel Elon Musk dlouhodobě tvrdí, že na Twitteru prosazuje absolutní svobodu. Český Seznam, TikTok, Microsoft, Facebook, Google i Twitter se ještě minulý rok v červnu zavázaly k důslednějšímu boji proti dezinformacím na základě kodexu Evropské unie (EU). 

O tom, že Twitter bude ignorovat unijní kodex pro boj proti dezinformacím, informoval eurokomisař pro vnitřní obchod Thierry Breton. Zdůraznil, že americká sociální síť se tímto nevyváže ze závazků, které na evropském trhu má.

„Twitter sice opouští kodex EU proti dezinformacím, který je dobrovolný, závazky však stále zůstávají,“ uvedl Breton na Twitteru.

Eurokomisař upozornil, že už 25. srpna začne platit nový unijní Akt o digitálních službách (DSA), na jehož základě budou mít firmy povinnost bojovat proti dezinformacím.

„A evropské orgány jsou připraveny tuto povinnost prosazovat,“ uvedl Breton s tím, že za porušení předpisů budou hrozit vysoké pokuty.

Kodex Twitter s EU podepsal ještě za starého vedení, loni v červnu. Musk se ujal vlády nad Twitterem až na přelomu října a listopadu. Od té došlo k propuštění tisíce zaměstnanců, a to i těch, kteří měli na starosti boj s dezinformacemi.

Právě za nedodržování kodexu Twitter letos v únoru kritizovala Evropská komise (EK). Zpráva této sítě podle EK „obsahuje málo dat a žádné informace o závazcích ohledně posílení komunity ověřovatelů faktů“.

Vlády Ruska, Číny a Íránu se zdají být úspěšnější v šíření propagandy a dezinformací na Twitteru, a to především díky změnám, které nedávno proběhly na této sociální síti.

Twitter již neoznačuje státem kontrolovaná média a neomezil ani jejich schopnost propagace nebo doporučování obsahu ostatním uživatelům.

Průzkum amerického institutu Atlantická rada potvrzuje, že mnoho účtů, které byly nejdříve označeny Twitterem jako médium přidružené státu, ztratilo své sledující.

Po nedávných změnách mnoho z nich zaznamenalo zpět významný růst sledujících.(at)