Dotace pro bytové domy finančně zvýhodní seniory. (Ilustrační foto)

Bytové domy, ve kterých bydlí senioři nebo příjemci příspěvku na bydlení, budou od září v rámci vybraných dotací z programu Nová zelená úsporám finančně zvýhodněny. Výhodnější podmínky při žádosti o dotace získají i žadatelé z vyloučených oblastí nebo obce.

V případě bytových domů se zvýhodnění týká společenství vlastníků jednotek nebo družstev, kde jeden nebo více bytů obývají senioři, invalidní důchodci ve 3. stupni či lidé pobírající příspěvek na bydlení.

Tyto domácnosti často opravy brzdí, neboť mají obavy, že se jim neúměrně zvedne nájem nebo příspěvky do fondu oprav.

Nově takový dům dostane v rámci dotace bonus až 150 tisíc korun na každou nízkopříjmovou domácnost.

„Týkat se to bude zateplení a výměny oken,“ řekl včera ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Tyto peníze ale bude možné využít pouze pro domácnosti s nízkými příjmy a nebude je možné rozdělit mezi všechny byty v domě. O bonus tak bude možné snížit nízkopříjmovým obyvatelům např. jejich podíl na úvěru či platby do fondu oprav.

Bonus bude poskytován zálohově. „Žadatelé si pak nemusí brát tak vysoké úvěry nebo mohou poskytnuté prostředky použít jako mimořádnou splátku úvěru a tím výrazně snížit úroky,“ objasnil Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí.

Nízkopříjmové domácnosti z bytových domů budou moci zažádat i o individuální dotaci na výměnu oken, v případě, že se před časem měnily v celém domě s jejich výjimkou.

U bytových domů se změní i další podmínky dotací. Družstva a SVJ získají peníze dopředu, zálohově. Ani nebude potřeba dokládat faktury za práce – realizace projektu se prokáže v závěrečné zprávě.

Pomůžou si i obce. Objem proplácených nákladů se jim zvedne z 50 až na 75 procent. Výzva na dotace bude také platit pro majitele, kteří vlastní celý dům a jednotlivé byty pronajímají.

Změny se dají očekávat i v případě žadatelů ze znevýhodněných obcí s rozšířenou působností. Zjednodušeně těch, kde se vyskytuje velké množství sociálně a ekonomicky znevýhodněných obyvatel například kvůli vysoké nezaměstnanosti, chudobě, exekucím a podobně.

Tito žadatelé, nejen obyvatel z bytových, ale i z rodinných domů, budou moci dostat až o deset procent vyšší dotaci, a to v rámci celého programu Nová zelená úsporám.

Seznam obcí uveřejní na webu fond životního prostředí.

Domácnosti, které mají aspoň dvacet let starý plynový kotel, budou moci od září požádat o dotaci na výměnu za tepelné čerpadlo za podmínky, že to nebude čerpadlo se zemním vrtem a že dům obdrží označení energetické třídy minimálně na úrovni D.

„Jinak by se pak mohlo stát, že domácnost zaplatí za elektřinu více než nyní za plyn,“ upozornil Hladík. (at)