Česká armáda přezbrojí na švédské obrněnce CV90 a začne jednání o nových leopardech . (Ilustrační foto)

Vláda schválila nákup 246 švédských bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliardy korun. Nahradí zastaralá bojová vozidla pěchoty BVP. Obrana  pořídí více vozidel, než původně zvažovala. První obrněnce armáda obrží v roce 2026.

Nákup oznámili premiér Petr Fiala a ministryně obrany Jana Černochová. Ta také upozornila, že Česko začne jednat s Německem o společném nákupu bojových tanků Leopard v nové verzi 2A8.

„Pořízení bojových vozidel pěchoty je významný milník k výstavbě těžké brigády a také k modernizaci armády a posílení naší obranyschopnosti,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Rozhodnutím vlády Česká republika úspěšně dokončila jednání se švédskou vládou, švédskou obrannou organizací FMV a společností BAE Systems/Hägglunds.

Výše kontraktu 59,7 miliardy korun. Dohoda zajistí vysoce schopná vozidla pro české vojáky a zároveň umožní českému průmyslu významnou roli v programu.

„V současné bezpečnostní situaci je obrana, bezpečnost a modernizace armády naprostou prioritou,“ zdůraznil premiér Fiala a připomněl, že rozhodnutí o pořízení nových pásových obrněnců trvalo devět let a jeho vláda zvládla uzavřít smlouvu za necelý rok.

Česká republika od Švédska koupí 246 kusů CV90 včetně 29 dílenských vozidel, náhradních dílů a dalšího příslušenství v celkové hodnotě 59,7 miliard korun včetně DPH.

Armáda nejdříve poptávala 210 kusů a možnost opce na dalších 36 kusů v budoucnosti, nakonec však bylo rozhodnuto pořídit rovnou všech 246 kusů.

Výrobce během bezpečnostního brněnského veletrhu IDET, oznámil, že uzavřel poslední dohody s hlavními českými partnery – státním podnikem VOP CZ, VR Group a.s. (vlastněnou státním podnikem LOM PRAHA) a společnostmi Excalibur Army, Meopta a Ray Service.

Smlouva obsahuje i závazek švédské strany k tomu, že se český obranný průmysl bude na zakázce podílet z minimálně 40 % jeho hodnoty a v případě nedodržení závazku budou následovat sankce.

CV90 bude pro Českou republiku a její armádu přínosem toto v boji osvědčené bojové vozidlo pěchoty se špičkovou kombinací mobility, palebné síly, ochrany a potenciálu budoucího růstu.

Česká armáda obdrží nejnovější verzi obrněnce, označovanou jako CV90MkIV a to v sedmi variantách. Obrněnec disponuje nejnovějšími pokročilými schopnostmi a digitálními technologiemi.

Česko bude devátou zemí vyzbrojenou vozidly CV90. Výrobce už dodal více než 1 400 vozidel CV90 v 17 variantách pro další evropské země, z nichž pět je členy NATO. CV90 si pro své ozbrojené síly vybralo také sousední Slovensko.

Nové obrněnce začala obrana vybírat už před devíti lety. Nejdříve se do tendru přihlásilo několik výrobců. Kromě BAE Systems/Hägglunds s vozidlem CV90 také americký General Dynamics European Land Systems (GDELS) s obrněncem ASCOD a německý koncern Rheinmetall Landsysteme s vozidlem Lynx.

Expertní komise nicméně před dvěma lety konstatovala, že nabídky všech tří účastníků nesplňují všechny požadavky. Tendr byl následně zrušen. Až v loňském červenci vláda rozhodla, že bude napřímo vyjednávat jen se Švédskem. (at)