Výdaje Česka na válečné uprchlíky z Ukrajiny dosáhly 35,8 mld. Kč. Třetina z nich platí daně. (Ilustrační foto)

Celkové výdaje České republiky na ukrajinskou uprchlickou krizi od začátku ruské agrese loni v únoru do konce letošního dubna dosáhly 35,8 miliardy korun. Ze státního rozpočtu ČR na tento účel bylo vynaloženo 24,6 miliardy korun.

Další miliardy korun vydaly na řešení uprchlické klrize v Česku ze svých rozpočtů obce.

Informovalo o tom Ministerstvo financí ČR.

Největší výdajovou položkou byly sociální dávky, na které stát poskytl 11,7 miliardy korun. Výdaje spojené s ubytováním činily 7,6 miliardy korun. Výdaje na zdravotní péči dosáhly 5,8 miliardy korun.

Celkové výdaje na uprchlickou krizi činily ke konci dubna 35,8 mld. Kč, z toho ze státního rozpočtu šlo 24,6 mld. Kč.

Zhruba 100 tisíc Ukrajinců začalo po příchodu do České republiky pracovat, čímž se značná část prostředků vrací do tuzemské ekonomiky ve formě daní a odvodů, uvedl resort financí.

Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí z konce dubna platí odvody zhruba 85 procent pracovníků s vízem k dočasné ochraně, kteří jsou v produktivním věku.

Už dříve ministerstvo informovalo, že peníze vyplacené na ubytování šly českým občanům a firmám, kteří uprchlíkům ubytování nabídli.

Česká republika udělila dočasnou ochranu zhruba půl milionu uprchlíkům z Ukrajiny. Z nich se zhruba třetina již vrátila zpět na Ukrajinu.

Podle údajů ministerstva vnitra pobývalo k 1. dubnu v ČR přibližně 325 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Téměř 30 procent z nich jsou děti. Dvě třetiny dospělých jsou ženy. (sfr)