Koalice navrhla nižší nové důchody. Zpřísní se i spoření a odchod do předčasného důchodu . (Ilustrační obrázek)

Penzijní věk se má nastavovat podle vývoje doby dožití každý rok lidem, kterým je 50 let, navrhuje koalice. Průměrná doba pobírání důchodu bude 21,5 roku, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Připustil, že nové důchody budou nižší. 

Část příjmu ve stáří by si každý měl zajistit ze spoření, na které přispívá stát, oznámil při prezentaci důchodové reformy ministr Jurečka. Garantovaný důchod by měl nově dosáhnout dvaceti procent průměrné mzdy.

„Průměrná doba pobírání důchodu bude 21,5 roku,“ oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

„Drobně upravíme výpočet nových důchodů. Dohody o provedení práce budeme evidovat a stanovíme strop,“ řekl ministr práce a sociálních věcí. Penzijní reforma počítá i se společným základem pro výpočet penze manželů.

Představení návrhu důchodové reformy a úsporného balíčku si vláda zvolila čas za pět minut dvanáct, což je podle ní symbolické.

S úpravou výpočtu věku do důchodu Jurečkovi pomáhala kandidátka na Hrad Nerudová. Hlavním důvodem důchodové reformy je to, že stát již nyní musí vyplácet na penze víc, než je schopen na pojištění vybrat. Zvyšuje se počet penzistů a naopak ubývá lidí v aktivním věku, kteří mají jejich penze platit.

Fiala označil svou vládu jako první, která má odvahu přijít s důchodovou reformou. Důchodová reforma podle něj stojí na úpravách výpočtu věku odchodu do důchodu, změnách ve valorizací penzí a úpravách předčasných důchodů.

K představení důchodové reformy ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka přizval neúspěšnou kandidátku na Hrad a bývalou šéfku důchodové komise Danuši Nerudovou.

Ta označila zdůraznila nutnost reformy. Pokud by se neudělalo nic, muselo by se dle Nerudové v roce 2050 najít 350 miliard, pro ufinancování důchodového systému.

Výdaje na penze nyní tvoří asi 30 procent státních výdajů. V loňském roce se vyplatilo bezmála 600 miliard korun, letos by to mohlo být zhruba o 90 miliard víc. Důchodová reforma má přispět k tomu, aby stát i do budoucna mohl penzistům vyplácet důstojné důchody a nespadli pod hranici bídy.

Vláda počítá se zpomalení růstu nových penzí a hodlá také zpřísnit podmínky pro předčasný důchod. Podle předchozích vyjádření ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky mělo být možné jít do předčasné penze až po 40 odpracovaných místo dosavadních 35 let a nejdříve tři roky před řádným termínem.

„Zakotvíme dobu pobírání starobních důchodů, která je dnes 21,5 roku v průměru k době dožití. Pokud se bude doba dožití měnit, tak se případně bude měnit tento parametr, pokud ne, tak bude situace, jaká je dnes,“ řekl Jurečka.

Změnit se má státní podpora u penzijního spoření. Pro získání státní příspěvku bude člověk muset uložit nejméně pětistovku a změní se i nejvyšší ukládaná částka, na kterou stát přispívá. Aktuálně může klient získat maximálně 230 korun měsíčně, pokud ale spoří aspoň tisíc korun.

Cílem pětikoalice je snížit strukturální schodek nejméně o 70 miliard korun, což odpovídá asi jednomu procentu HDP.(at)