Vláda v Česku opět zvýší spotřební daň na naftu. Vrátí ji zřejmě na původních 9,95 Kč/l. (Ilustrační foto).

Vláda v Česku opět zvýší spotřební daň na naftu. Vrátí ji zřejmě na původních 9,95 Kč za litr. Od loňského roku je u nafty daň snížena o 1,50 Kč za litr. Spotřební daň tehdy vláda snížila kvůli vysokým cenám paliv. Ty však nyní klesají.

O vrácení původní výše daně informoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Mělo by k tomu dojít již od letošního léta.

Spotřební daň na naftu snížená o 1,5 koruny měla původně platit do konce tohoto roku.

Situace se ale podle Kupky změnila k lepšímu a cena nafty výrazně klesla. Průměrně se litr nafty nyní prodává za 32,6 koruny. To je nejméně za rok a půl.

„Současné ceny nafty se však již delší dobu drží pod vysokými hodnotami, kvůli kterým bylo dočasné snížení daně zavedeno a důvod pro tuto formu pomoci českým řidičům a zejména dopravcům tak pominul,“ uvedlo ministerstvo.

„V současnosti atakuje cena nafty třicetikorunovou úroveň. Když vláda přijímala sníženou úroveň spotřební daně, přesahovala cena nafty 44 korun. Na to musíme i v souvislosti se zadlužením státu reagovat,“ upřesnil Kupka.

„V kontextu hledání úsporných opatření v rámci konsolidačního balíčku tímto krokem o jednotky miliard vylepšíme hospodaření státního rozpočtu už letos,“ prohlásil k tomu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Návrat sazby spotřební daně na původní úroveň 9,95 Kč/litr by podle ministerstva dopravy přinesl do státního rozpočtu více než 727 milionů korun měsíčně.

Z litru benzinu se před úpravou odváděla daň 12,84 koruny a u nafty 9,95 koruny. Nižší daň, která platí od loňského června, měla zajistit srovnání konkurenčního prostředí, například s Polskem. Od loňského června do září byla snížena také daň u benzinu. (sfr)