Evropská unie dá na výrobu munice 500 milionů eur. (Ilustrační foto)

Evropská komise plánuje kvůli válce na Ukrajině podpořit výrobu munice v členských zemích Evropské unie částkou 500 milionů eur (11,8 miliardy korun) ze společných fondů. Evropský blok dodá Ukrajině do příštího jara milion kusů dělostřelecké munice.

Unie již vyčlenila miliardu eur na kompenzace pro státy, které pošlou Ukrajině munici z vlastních skladů. Další miliarda bude určena na společné nákupy munice, na podrobnostech se země zatím nedohodly.

Navržené investice by měly stačit k tomu, aby se v Evropě vyrábělo ročně milion kusů raketových střel, dělostřeleckých granátů a další munice. Aby nařízení začalo platit, musí je nejdříve schválit členské státy a Evropský parlament.

Navýšení výroby má doplnit tenčící se zásoby, ale především podporovat Ukrajinu, která plánuje dobýt zpět území okupovaná Ruskem.

Významná část navrženého balíku má posloužit k podpoře výroby munice ve zbrojovkách, od nichž ji budou země pořizovat v rámci zmíněných nákupů.



Evropská komise navrhne zákon o produkci munice v Evropské unii, mělo by to urychlit výrobu na kontinentu. Oznámila to v souvislosti s podporou Ukrajiny napadené Ruskem předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po úterním setkání s prezidentem Petrem Pavlem v Praze.

Peníze mají podpořit modernizaci a navyšování výroby v dosavadních závodech, a také vznik úplně nových výrobních kapacit. Země z nich budou moci financovat i modernizaci zastaralé munice nebo zaškolení zaměstnanců.

Podle předsedkyně EK Ursuly von der Leyenové by půl miliardy z unijních fondů měly stejně vysokou částkou doplnit členské státy.

Unijní státy před loňskou invazí ruských vojsk na Ukrajinu dlouhodobě vydávaly na obranu menší část svých rozpočtů než jejich klíčový partner USA.

Důsledkem toho nyní evropské zbrojovky nevyrábí dostatek zbraní a munice, a to se nyní snaží EU změnit. Řada zemí plánuje na obranu v příštích letech vynakládat výrazně více peněz.

O těch nyní jednají unijní velvyslanci. Většina zemí prosazuje, aby se mohla munice v rámci urychlení dodávek Kyjevu pořizovat od výrobců z celého světa. Francie chce využívat pouze evropské firmy. Řada států volá po zrychlení dodávek, neboť Ukrajina zatím ze slíbeného milionu kusů za rok obdržela řádově desítky tisíc. (at)