Systém důchodového pojištění v rekordním schodku, za první čtvrtletí 26 miliard. (Ilustrační foto)

Systém důchodového pojištění dosáhl na konci března deficitu ve výši 25,7 miliardy Kč. Jedná se o nejhorší bilanci za první čtvrtletí v historii země. Vyplývá to z údajů ministerstva financí o hospodaření systému důchodového pojištění. Za celý loňský rok výdaje převýšily příjmy na penze o 21,5 miliardy korun.

Důchody se zvedly naposledy v lednu a opět se kvůli inflaci navýší od června. Celkem se pro letošní rok v důchodovém pojištění počítá s propadem zhruba 80 miliard korun.

MF uvádí, že za první čtvrtletí se na důchodovém pojištění vybralo 147,41 miliardy korun. To je sice meziročně zhruba o 13,1 miliardy korun víc, ale výdaje jsou téměř o 29,6 miliardy vyšší než v loňském prvním čtvrtletí. Dosáhly 173,1 miliardy korun.

Ekonomové upozorňují na to, že nynější podoba penzijního systému je dlouhodobě neudržitelná. Vláda se proto chystá v květnu představit návrhy několika reformních změn.

V médiích proběhly zprávy například o možném dřívějším odchodu do důchodu pro lidi vykonávající náročné profese, pozdějším nástupu do důchodu u ostatních podle doby dožití a odpracovaných let nebo o mírnějším růstu penzí. Menší přidání prosadila vláda už pro mimořádnou červnovou valorizaci. Stát by to mělo 15,4 miliardy korun.

Výdaje na důchody se za 15 let zdvojnásobily. Loni téměř k 600 miliardám korun. Navyšování vydané sumy minulý rok zrychlilo po mimořádných valorizacích pro dorovnání inflace.

Letos na penze půjde asi 30 procent státních výdajů. Vyplatit by se mělo skoro 690 miliard korun.

Ministerstvo financí upozorňuje na to, že systém důchodového pojištění je závislý na ekonomickém cyklu. Z červených čísel se roční hospodaření dostává jen na vrcholu konjunktury. Pomyslný důchodový účet tak byl v přebytku v letech 2018 a 2019 či v letech 2004 a 2005 a pak 2007 a 2008. Doposud nejvyšší deficity byly v krizových letech 2012 a 2013, a to 55 miliard korun za rok.

Důchod od České správy sociálního zabezpečení pobíralo na konci loňského roku přes 2,84 milionu lidí, z nich bylo téměř 2,37 milionu starobních důchodců a důchodkyň.

Průměrná starobní penze v letošním lednu činila 19 438 korun. Dalších asi 49 100 starobních důchodů vyplácely resorty obrany, vnitra a spravedlnosti a průměrná částka byla o několik tisíc korun vyšší. Tato ministerstva poskytovala i invalidní a pozůstalostní penze. (at)

Zdroj: https://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/statni-rozpocet/hospodareni-systemu-duchodoveho-pojisten