Pohonné hmoty v posledním týdnu zlevnily. (Ilustrační foto)

Pohonné hmoty v Česku za uplynulý týden zlevnily o desítky haléřů. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla od středy minulého týdne o 33 haléřů na 37,54 koruny za litr a cena nafty o 79 haléřů na 33,27 koruny. U benzinu se tak zastavilo zdražování, které začalo na přelomu března a dubna. Nafta zlevňuje vytrvale už od února.

Údaje zveřejnila společnost CCS, která ceny sleduje.

Pohonné hmoty začaly zlevňovat začátkem letošního února, kdy se Natural 95 prodával za skoro 38 korun za litr a nafta za více než 37,70 koruny. U nafty zlevňování pokračovalo kontinuálně až do současnosti, takže od února její cena poklesla skoro o 4,5 koruny.

U benzinu se ale zlevňování přerušilo koncem března a následné zdražování do 18. dubna téměř úplně smazalo předchozí pokles cen. Od minulé středy však Natural 95 znovu zlevňuje.

I přes kolísání ceny benzinu jsou nyní pohonné hmoty celkově výrazně levnější než loni, kdy ceny prudce stouply po začátku války na Ukrajině. Podle údajů CCS je benzin v současnosti o 5,16 koruny na litru levnější než před rokem. Za naftu nyní motoristé platí o 11,51 koruny za litr méně než v dubnu loňského roku.

Nejlevnější paliva nyní natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde stojí litr benzinu v průměru 37,09 koruny a litr nafty 32,33 koruny. Nejdražší jsou naopak pohonné hmoty v hlavním městě, kde litr benzinu motoristé koupí průměrně za 38,65 koruny a naftu za 35,55 koruny za litr. (at)