Vláda zvažuje znovu zavést nemocenské pojištění hrazené zaměstnancem. (Ilustrační foto)

Zaměstnanci by mohli nově ze svých výdělků platit i nemocenské pojištění. Tuto změnu nyní zvažuje vláda. Nový odvod ve výši 1,1 procenta by měl státu ročně přinést až 24 miliard korun.

Ze seznamu možných rozpočtových úspor to zjistila to veřejnoprávní televize. Celkem chce vláda příští rok snížit schodek minimálně o sedmdesát miliard korun.

Koalice by znovu nezaváděla karenční dobu a dál by se proplácely i první tři dny nemoci. Konečnou dohodu o opatřeních plánuje předseda vlády Fiala oznámit v polovině května. O některé návrhy se v koalici vedou spory.

Jedním z významných kroků, který by vládě pomohl trvale snížit roční schodek o víc než dvacet miliard, je obnovení nemocenského pojištění pro zaměstnance.

Veřejnoprávní televize uvedla, že v seznamu poslaném ministrem financí koaličním lídrům je navrženo, aby zaměstnanci platili na nemocenské pojištění 1,1 procenta ze své hrubé mzdy.

Podobné podmínky, tedy vyšší odvody a zároveň i proplácení prvních tří dnů nemoci, platily v Česku do konce roku 2007. Návrat karenční doby nepodporuje KDU-ČSL. TOP 09 je připravená o úpravě nemocenské jednat.

Nejdůležitější jednání o vládním úsporném balíčku má proběhnout ve Strakově akademii ve středu po zasedání vlády. K definitivní dohodě zřejmě tento týden nedojde.

Opozice vládě úsporný balíček nepodpoří. Nelíbí se jí některé z plánovaných škrtů a ani plán na zvýšení odvodů.

Koalice zvažuje také úpravu DPH. Vedle toho vláda připouští i zrušení školkovného a daňové slevy na nepracující manželku nebo manžela.

Vláda plánuje úsporný balíček na příští rok předložit do Poslanecké sněmovny letos v červnu. Zákonodárci by o něm měli finálně rozhodnout na podzim. (at)