Stát podpoří nájemní bydlení. Na výstavbu nájemních bytů půjde 800 milionů. (Ilustrační foto)

Stát přichází s programem nazvaným Nájemní bydlení. Bude v něm 800 milionů korun na podporu výstavby nájemních bytů. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) upozornil, že jen část peněz dostanou obce a další příjemci jako dotaci.

Zbytek bude k dispozici formou úvěru, vynaložené peníze se tedy státu v budoucnu vrátí. Informace zveřejnila veřejnoprávní televize.

Byty mají být určeny těm, kteří nevlastní žádnou nemovitost a zároveň dávají na bydlení velkou část svých příjmů. Jedná se například o samoživitelky, mladé rodiny, seniory nebo potřebné profese.

Z 800 milionů korun v programu na podporu nájemního bydlení je přímo pro obce určeno půl miliardy, zbytek pro spolky, charity a soukromé investory, kteří budou spolupracovat na výstavbě s obcemi a minimálně čtvrtinu postavených bytů poskytnou obcím k využití.

Cílem programu je podpora měst a obcí k obnově bytového fondu. Program Nájemní bydlení má být první krok v řadě finančních nástrojů, které budou představeny. Ministerstvo očekává, že za peníze Státního fondu podpory investic, vzniknou asi tři stovky bytů.

Ve Vídni je obecních bytů čtvrtina. V Praze jen čtyři procenta.

Peníze, které stát obcím a dalším investorům poskytne, nebudou mít výhradně formu dotace, která příjemcům – pokud ji správně využijí – už jednou provždy zůstane. Podpora se bude skládat z kombinace dotace a výhodného úvěru.

Ceny nájmů rostou. V posledním čtvrtletí loňského roku se zvýšily více než o desetinu. Průměrné nájemné za starší 65metrový byt činí 17 750 korun. Nejvyšší nájmy jsou v Praze a Brně s průměrem přes 20 tisíc korun za 65metrový starší byt, v ostatních krajských městech jsou pod republikovým průměrem. Nejlevnější je měsíční nájemné v takovém bytě v Ústí nad Labem, Ostravě a Karlových Varech, kde se pohybuje kolem 12 až 13 tisíc.

V Česku je nyní asi čtvrt milionu obecních bytů. (at)