Stát v Maďarsku nařídí obchodům povinné slevy na potraviny. (Ilustrační foto)

Od letošního července budou mít obchody v Maďarsku povinnost zavádět slevové akce na některé druhy potravin. Povinné akce nahradí již dříve zavedené opatření zastropování cen u základních potravin, které skončí v červnu.

Informace uvedl server Novinky.

Potraviny budou rozřazeny do dvaceti kategorií (maso, masové výrobky, zelenina a podobně) s tím, že v každé kategorii musí být jedna položka každý týden v akci.

Zboží v akci musí být levnější alespoň o deset procent ve srovnání s průměrnou cenou za uplynulý měsíc.

Nařízení se bude týkat velkých obchodních domů, hypermarketů a supermarketů. Povinnost prodávat některé potraviny v akci se nebude vztahovat na menší obchody.

V Maďarsko byl již v lednu 2022 ceny některých základních potravin zastropovány. Zastropování bude platit do 30. června, poté vstoupí v platnost povinnost pro obchody zavádět akce.

V Maďarsku se v březnu snížila meziroční míra inflace na 25,2 procenta z únorových 25,4 procenta. Ceny potravin ale meziročně vzrostly o 42,6 procenta.

Cenové stropy se týkají jen několika základních potravin a vždy jen jednoho druhu. Konkrétně o mléko s obsahem tuku 2,8 procenta, vepřovou kýtu, slunečnicový olej, kuřecí prsa, krystalový cukr a hladkou mouku. (at)