Benzin dál zdražuje, nafta je nejlevější za poslední rok a půl. (Ilustrační foto)

Nafta v Česku je nejlevnější za rok a půl. Za poslední týden klesla její průměrná cena o 38 haléřů na 34,06 koruny za litr. Naopak ceny benzinu oproti předchozí středě stouply o 24 haléřů na 37,87 koruny, a je tímto nejdražší za posledních dva a půl měsíce.

Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot monitoruje.

Nejlevnější benzin v aktuálně natankují řidiči v Jihočeském a Královéhradeckém kraji, kde je litr v průměru za 37,55 koruny. Diesel je nejlevnější v Jihočeském kraji, litr tam řidiči nakoupí průměrně za 33,27 Kč. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v hlavním městě. Litr naturalu stojí v Praze průměrně 38,97 koruny. Naftu motoristé v hlavním městě tankují v průměru za 36,20 Kč.

Ceny nafty v Česku již klesají dva a půl měsíce, s výjimkou týdne na přelomu března a dubna. Po většinu února a března zlevňoval také benzin, ale v posledním březnovém týdnu se trend obrátil a cena stoupá.

Nižší ceně motorové nafty u čerpacích stanic pomáhá i snížená spotřební daň o 1,50 Kč za litr. Opatření, které loni v červnu zavedla vláda ve snaze snížit vysoké ceny paliv po vypuknutí války na Ukrajině, má platit do konce letošního roku. Nižší spotřební daň byla nejdříve i u benzinu, u kterého však byla počátkem loňského října navýšena zpět na původní výši.

Benzin je v současnosti zhruba o 4,60 koruny na litru levnější než před rokem. Za naftu tehdy motoristé platili o necelých 11 korun na litru více než dnes. (at)