Hypotéku plánuje pětina populace, zájem o půjčky na bydlení vzrostl o třetinu. (Ilustrační obrázek)

Pětina Čechů v příštích několika letech plánuje sjednání hypotéky. Meziročně je to o třetinu víc. Polovina ale musela své plány kvůli vyšším životním nákladům a inflaci odložit. Více než kdy jindy se zaměřují na výši měsíční splátky a úroky, zatímco v minulosti rozhodovalo doporučení bankovního poradce nebo rodiny.

Ve své zprávě to uvedl ČBA Monitor.

Každý třetí Čech navíc očekává, že ceny nemovitostí v následujících letech ještě porostou. Hypoteční trh nyní ožívá, ale rostoucí životní náklady komplikují lidem situaci.

Téměř dvě třetiny Čechů bydlí ve vlastním – 37 % má dům, 28 % byt. Každý třetí žije v pronájmu. Ti, kteří nemovitost vlastní, si ji nejčastěji pořídili na hypotéku (32 %), každý čtvrtý pak z vlastních úspor. Pětina Čechů pořízení bydlení na hypotéku plánuje.

Každý druhý z nich přitom musel v poslední době své plány ohledně půjčky na nemovitost přehodnotit. Především kvůli rostoucím životním nákladům (54 %) nebo proto, že čekají na výhodnější ceny nemovitostí (35 %) či na výhodnější podmínky hypoték (31 %).

„Hypoteční trh je od poloviny minulého roku ve výrazném útlumu a počet sjednaných hypoték se dostal na nejnižší hodnotu za poslední dvě dekády. Polovina domácnosti plánujících hypotéku své rozhodnutí odložila nejčastěji kvůli rostoucím životním nákladům nebo proto, že čekají na  výhodnější podmínky jak cen nemovitostí, tak úrokových sazeb,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Při výběru hypotéky hraje nejdůležitější roli úroková sazba, RPSN a výše měsíční splátky. Zatímco ještě před dvěma lety bylo při výběru hypotéky nejdůležitější doporučení finančního poradce, dnes se jím Češi příliš neřídí. Nejdůležitější je pro ně úroková sazba (46 %), RPSN (33 %) a výše měsíční splátky (31 %).

Nejčastěji Češi plánují čerpat hypotéku do 3 milionů korun.

„Ačkoliv hypoteční sazby klesají již třetí měsíc v řadě, jde stále o mírný pokles a návrat na úroveň roku 2021, kdy se sazby hypoték pohybovaly kolem 2 %, lze v následujících letech očekávat jen stěží. Trh v současnosti předpokládá, že pětiletá úroková sazba, od které se do velké míry odvíjí sazby u hypoték, se během dvou let sníží o zhruba jeden procentní bod. Růst či pokles hypotečních sazeb o jeden procentní bod přitom znamená pro průměrnou 3milionovou hypotéku zvýšení či snížení měsíční splátky zhruba o 1,5 až 2 tisíce Kč,“doplnil Jakub Seidler.

Ceny bytů a domů postupně klesají, 40 % Čechů věří v jejich další růst. (at)