EU se bez přílivu migrantů zmenší do roku 2100 o čtvrtinu. (Ilustrační foto)

Bez migrace by se počet obyvatel států Evropské unie snížil do roku 2100 o více než čtvrtinu. Vyplynulo to z předpovědi demografického vývoje, kterou zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. I tak příchod migrantů nebude podle něj stačit na dorovnání přirozeného úbytku obyvatel.

O největší počet obyvatel přijdou i po započtení migrace podle prognózy do konce století Itálie a Polsko. V těchto zemích to bude pokles o více než 8 milionů lidí.

Do roku 2100 i s příchodem nových obyvatel populace EU klesne o 27 milionů, tvrdí Eurostat. Největší nárůst o skoro tři miliony lidí by pak mohlo zaznamenat Švédsko, jehož obyvatelstvo by se rozrostlo z 10 na 13 milionů. Mírný nárůst obyvatelstva by byl i v ČR.

V předpovědi Eurostatu se počítá i se stárnutím společnosti ve všech členských zemích. Situace v Česku by měla být příznivější než v jiných unijních státech.

V roce 2100 by populace v Česku měla být třetí nejmladší v EU s průměrem zhruba 48 let, v těsném závěsu za Slovenskem a Švédskem, o dva roky méně, než je předpokládaný unijní průměr.

Podíl mezi vydělávající a důchodovou populací by měl být nejpříznivější v celé unii. Lidé ve věku nad 65 let by měli tvořit 48 procent počtu lidí v ekonomicky produktivních letech, zatímco v celé EU by to mělo být skoro 60 procent.

Bez migrace by populace unijních států mezi lety 2022 až 2100 klesla o zhruba 125 milionů. Nyní v EU žije na 447 milionů lidí. Bez migrace by podle předpovědi, která je založena na současných demografických trendech, Česko či Německo přišly o pětinu obyvatel a Itálie skoro o polovinu. Žádný členský stát by v tomto scénáři nezaznamenal přírůstek.

Průměrný věk obyvatel států Evropské unie by se do konce tohoto století měl zvýšit o téměř šest let na 50 let. Ke snížení by mělo dojít u počtu lidí ve výdělečném věku připadajících na jednoho člověka v důchodovém věku.

V roce 2022 na každého člověka v důchodovém věku připadali tři lidé v ekonomicky aktivním věku, v roce 2100 by to mělo být míň než dva.

Poměru dva výděleční na jednoho důchodce ale dosáhne 13 unijních států již v roce 2050.Tato nepříznivá predikce podle ekonomů ohrožuje stabilitu důchodových systémů. (at)