Vláda schválila zrušení 300 poboček České pošty. (Ilustrační foto)

Vláda schválila nařízení redukující minimální počet poboček, které musí provozovat Česká pošta, z 3200 na 2900. Návrh jí předložil Český telekomunikační úřad, který poštovní trh reguluje.

Na tiskové konferenci to oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Česká pošta již zveřejnila seznam 300 poboček ke zrušení. Zástupci ČP ho ale ještě budou diskutovat  se starosty dotčených obcí, a je možné, že seznam bude do začátku května pozměněn.

Celkový počet rušených pošt je ale definitivní. Pošty se plánují v polovině roku rušit v obcích nad 2500 obyvatel, kde je víc než jedna pobočka. Docházková vzdálenost se má zvýšit ze dvou na tři kilometry.

Rušení poboček je dle Rakušana záchrannou brzdou. Podle dříve zveřejněných informací poště již koncem letošního roku hrozilo zdvojnásobení ztráty na čtyři miliardy korun a insolvence.

Pošta díky rušení části poboček slibuje snížení ztráty. Ročně tímto plánuje ušetřit asi 700 milionů korun. Kvůli rušení poboček má podnik škrtnout asi 950 míst na přepážkách a také snížit počet doručovatelů o 500.

Část tímto uvolněných zaměstnanců bude moci v rámci firmy pokračovat na jiné pozici. Personálně mají posílit třeba pošty, které v obcích s rušenými pobočkami zůstanou otevřené. Aktuálně podnik zaměstnává téměř 23 000 lidí.

Poštovní odbory rušení míst kritizují. Rušení pracovních dle odborů povede ke zvýšení stresu a zátěže. Od roku 2018 pošta již zrušila více než 7000 pracovních míst.

Odbory kritizují i zvažované prodloužení doby pro doručování takzvaných ekonomických zásilek ze dvou dnů na tři. Záměr má kompenzovat úbytek doručovatelů, ale dle odborů povede ke zhoršení kvality a dostupnosti poštovních služeb.

Rušení poboček předchází chystané transformaci České pošty. Její plán vláda podle ministra Rakušana představí v polovině roku.

V posledních letech se Česká pošta potýká s poklesem zájmu klientů. Za pět let se počet transakcí na přepážkách snížil o 42 %. K dalšímu úbytku došlo letos s povinným zavedením datových schránek pro podnikatele a zákonem DEPO.

Pobočková síť přitom zůstala jednou z nejhustších v Evropě. (at)