Nekula: U tří čtvrtin kontrol prodejců potravin bylo zjištěno porušení předpisů. (Ilustrační foto)

Výsledky intenzivních kontrol cen potravin České obchodní inspekce (ČOI) a potravinářské inspekce (SZPI) jsou dramaticky horší, než se očekávalo. U tří čtvrtin 252 cílených kontrol bylo zjištěno porušení právních předpisů. 

Uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) a zároveň zdůraznil, že kontroly mají pokračovat.

Ceny potravin a nealkoholických nápojů v březnu podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně stouply až o 23,5 procenta. Nekula již dříve upozornil, že  si bude chtít posvítit na marže obchodníků.

Podle ministra Nekuly dochází k masivnímu porušování potravinového práva i zákona na ochranu spotřebitele, a to včetně nekalých obchodních praktik.

Vedoucí právního oddělení České obchodní inspekce Vlastimil Turza na tiskové konferenci vyjmenoval příklady, kdy řetězce porušily zákon. Nejčastěji se mělo jednat o porušení poctivosti prodeje, kdy obchodníci na pokladně účtovali zboží za vyšší cenu, než se kterou byl spotřebitel seznámen na cenovce.

Řada řetězců také porušuje povinnost počítat výši slevy z nejnižší ceny za posledních 30 dnů, ale sleva počítali z jiných částek. Podle Turzy budou nyní ukládány pokuty za porušení zákona.

Nekula uvedl, že tlak na snížení cen potravin začíná přinášet konkrétní výsledky doložitelné na datech ČSÚ. Poukázal na to, že poklesla například cena vajec nebo másla.

Odmítl také možné zastropování cen potravin nebo snižování DPH.

Obchodníci obvinění z extrémního růstu cen odmítají, podle nich za ním stojí především zemědělci a potravináři.

Podle ministra Nekuly výsledky společných kontrol potvrdily, že zde stále existuje prostor pro snížení obchodních přirážek, protože někteří podnikatelé zkoušejí ceny nadsadit na maximum, a otestovat tak, kolik zákazníci ještě vydrží.(at)