Jurečka plánuje výrazný růst odvodů na penzijní pojištění, až o 70 procent. (Ilustrační foto)

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje postupné zvyšování důchodového pojistného pro živnostníky. Měsíční odvod by se jim měl  každý rok zvedat o 600 korun. 

Informace zveřejnily Hospodářské noviny  s odvoláním na návrh, který koncem března předložil koaličním partnerům ministr Marian Jurečka (KDU‑ČSL).

Nové opatření by se mělo týkat hlavně živnostníků odvádějících minimální sociální pojištění. Těch je v Česku kolem 400 000.

V současnosti tvoří vyměřovací základ pro odvod na důchodovém pojištění čtvrtina průměrné mzdy, ta nyní činí kolem 40 000 korun. Pojistné se tedy vypočítává z částky zhruba 10 000 Kč. Z nich se odvádí 29,2 procenta. Pro letošní rok činí výše odvodu na důchodové pojištění 2 944 Kč měsíčně.

Podle HN che nově Jurečka zavést vyměřovací základ, který by se rovnal minimální mzdě. Ta je v současnosti 17 300 korun. Při stejné procentní výměře odvodů by živnostníci na důchody přispívali minimálně částkou 5 052 Kč měsíčně. To činí nárůst o víc než 70 procent.

Jurečka dle deníku plánuje zvednout odvody i živnostníkům platícím vyšší než minimální pojistné. Ti mají nyní jako vyměřovací základ polovinu příjmů po odečtení nákladů.

Nově by se mělo vycházet ze 70 procent příjmů. Dle ministra by opatření mělo efektivně zvýšit odvody u středních a vyšších příjmů s nízkými reálnými náklady. (at)