Na italský ostrov Lampedusa dorazilo za víkend víc než 1000 migrantů. (Ilustrační foto).

Na italský ostrov Lampedusa dorazilo jen o víkendu dalších víc než 1000 migrantů. V tamním středisku pro běžence s kapacitou asi 300 lidí je nyní na 1880 migrantů. Ve vodách nedaleko Malty a Itálie se pohybuje plavidlo s 400 migranty, které vyslalo nouzový signál.

Při cestě přes Středozemní moře se utopilo 18 migrantů. Loď nevládní organizace ResQship v noci na dnešek poskytla pomoc plavidlu, s dvaceti migranty. Na palubě byla také nalezena dvě mrtvá těla. Podle výpovědí migrantů se během cesty utopilo 18 lidí. Loď vyplula z tuniského přístavu Sfax.

V uplynulých dnech se u tuniských přístavů stalo několik námořních neštěstí, při kterých zemřeli přes dvě desítky migrantů.

Bylo objeveno další plavidlo v nesnázích. Dle informací poskytnutých přímo migranty, vyplulo plavidlo bez pohonných hmot se 400 lidmi na palubě z libyjského Tobruku před několika dny.

Maltské úřady nařídily německé lodi, aby plavidlu nepomáhala a pouze mu doplnila palivo. Podle nevládní organizace Sea Watch je loď bez kapitána a částečně zatopenaNa italský ostrov Lampedusa za víkend dorazila další víc než tisícovka běženců.

Na italský ostrov Lampedusa za posledních 24 hodin připlulo 26 lodí s 970 lidí. Část z nich bude převezena na Sicílii.

Itálie letos zaznamenává růst migrantů, kteří připlouvají na její území přes moře. Za letošní rok jich přicestovalo zhruba 28 000, což je čtyřikrát víc než ve stejném období loňského roku. (at)