ČSÚ: Maloobchodní tržby poklesly už desátý měsíc za sebou.

Maloobchodní tržby v Česku v únoru meziročně klesly desátý měsíc za sebou. Pokles ale zpomalil na 6,4 procenta z lednových 6,8 procenta. Meziměsíčně měli obchodníci nižší tržby o 0,4 procenta. 

Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ).

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy v únoru meziročně poklesly o 6,4 procenta. Pokles tržeb trval již od května loňského roku. Méně než loni se prodalo zboží v prodejnách s potravinami i s nepotravinářským zbožím,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

U potravin se meziměsíčně prohloubilo tempo poklesu na 7,6 procenta, u nepotravinářského zboží zmírnilo na 7,1 procenta. Tržby z prodeje pohonných hmot meziročně vzrostly o 0,3 procenta a růst tedy zaznamenaly již třetí měsíc za sebou.

ČSÚ zveřejnil, že desátý měsíc v řadě poklesly tržby prodejnám s výrobky pro domácnost a pro kulturu, sport a rekreaci. V únoru byly meziročně nižší o 14,7 procenta, respektive o 1,9 procenta. V ostatních specializovaných prodejnách s nepotravinářským zbožím tržby rostly.

Prodejny s oděvy a obuví meziročně utržily o 4,8 procenta více a počítačové prodejny o 3,8 procenta více, obchodníci s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím měli tržby o 1,3 procenta vyšší a tržby drogerií byly vyšší o procento.

Již počtrnácté za sebou byly nižší tržby internetových a zásilkových obchodů, meziročně klesly o 7,7 procenta.

Tržby za potraviny byly dle ČSÚ meziročně nižší desátý měsíc za sebou. V nespecializovaných prodejnách byly v únoru nižší o 7,6 procenta a ve specializovaných prodejnách o 7,2 procenta.

Údaj o maloobchodních tržbách nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel. Meziročně se tam tržby navýšily o 4,1 procenta. Za prodej aut včetně náhradních dílů byly vyšší o 4,2 procenta a za opravy vzrostly o 4,1 procenta.

V meziměsíčním i meziročním srovnání se tržby celkově snížily. (at)