Společnost miliardáře Richarda Bransona Virgin Orbit vyhlásila v USA bankrot.

Společnost Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona vyhlásila ve Spojených státech bankrot. Firma nyní usiluje o prodej majetku a hledá kupce. Minulý týden společnost oznámila, že propustí zhruba 85 procent z celkového počtu 750 zaměstnanců.

Virgin Orbit se zabývá vypouštěním komerčních satelitů a je sesterskou společností firmy Virgin Galactic, která působí v sektoru vesmírné turistiky. V lednu se firmě nevydařila mise, jejímž cílem bylo vynést z Británie devět malých satelitů na nízkou oběžnou dráhu Země.

Neúspěch byl pro firmu těžkou ranou a prohloubil její finanční potíže. V dokumentech pro konkurzní řízení firma uvedla, že k loňskému 30. září měla aktiva přibližně za 243 milionů dolarů (5,2 miliardy Kč) a dluh 153,5 milionu dolarů (3,3 miliardy Kč).

„V této fázi jsme přesvědčeni, že postup podle kapitoly 11 (insolvenčního zákona, pozn. redakce) představuje nejlepší cestu k vytipování a dokončení výhodného prodeje s maximálním ziskem,“ uvedl generální ředitel Virgin Orbit Dan Hart.



Kapitola 11 amerického insolvenčního zákona firmu chrání před nároky věřitelů a dává jí čas na reorganizaci.

„Nemáme jinou možnost než provést okamžité, dramatické a nesmírně bolestivé změny,“ řekl Hart podle serveru CNBC minulý týden ve čtvrtek na setkání se zaměstnanci.

Od loňského listopadu do března poskytla Bransonova společnost Virgin Group firmě pro vypouštění satelitů 50 milionů dolarů (zhruba miliardu korun) prostřednictvím úvěru zajištěného vybavením a dalším majetkem firmy Virgin Orbit pro případ bankrotu.

Virgin Orbit, kterou zhruba ze 75 procent vlastní Virgin Group, se po lednovém selhání rakety snažila najít nové financování.
První družice vypuštěné ze západní Evropy nedosáhly oběžné dráhy.


Sir Richard Branson.


Tržní hodnota společnosti Virgin Orbit dosahuje zhruba 65 milionů dolarů (takřka 1,4 miliardy Kč). Před dvěma lety přesahovala tři miliardy dolarů (cca 64 miliard korun).

V polovině března zastavila Virgin Orbit provoz a propustila téměř všechny zaměstnance, aby šetřila finance.

Bransonova investiční společnost Virgin Investments tehdy vložila do Virgin Orbit zhruba 10,9 milionu dolarů (více než 235 milionů Kč) na financování odstupného a dalších nákladů souvisejících se snížením počtu zaměstnanců.

Virgin Orbit očekává, že platby propuštěným zaměstnancům a další náklady budou činit přibližně 15 milionů dolarů (322 milionů Kč). Virgin Investments poskytne společnosti Virgin Orbit další úvěr, a to 31,6 milionu dolarů (skoro 680 milionů Kč). (sfr)