Nezaměstnanost v EU v únoru klesla na 6 %. Nejnižší je s 2,4 % nadále v Česku. (Ilustrační foto).

Nezaměstnanost v Evropské unii v únoru klesla na v průměru 6 procent. Nejnižší nezaměstnanost je s 2,4 % nadále v Českě republice. Tato data zvežejnil Eurostat a díky odlišné metodice se v případě České reubliky liší od údajů zveřejňovaných Úřadem práce ČR.

Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie se v únoru snížila o desetinu bodu na šest procent. Nejnižší nezaměstnanost zůstává v České republice, kde proti lednu i loňskému únoru klesla o 0,1 bodu na 2,4 procenta.

Ve své zprávě to uvedl evropský statistický úřad Eurostat.

Loni v únoru nezaměstnanost v EU činila 6,2 procenta.

V eurozóně zůstala míra nezaměstnanosti na lednové úrovni 6,6 procenta. Loni v únoru tam činila 6,8 procenta.

Eurostat odhadl, že v únoru bylo v celé EU bez práce celkem 13,120 milionu lidí, z toho 11,142 milionu v eurozóně.

Proti loňskému únoru se počet nezaměstnaných v EU snížil o 247 tisíc osob. Z eurozóně klesl počet nezaměstnaných o 257 tisíc osob.

Vedle České republiky byla podle Eurostatu míra nezaměstnanosti nižší než 3 procenta i v Polsku a Německu.

Na Maltě dosahovala rovná tři procenta.

Naopak nad deseti procenty zůstává míra nezaměstnanosti ve Španělsku a Řecku, i když v obou těchto zemích se ve srovnání s loňským únorem snížila.

Eurostat ve svých výpočtech vychází z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni nastoupit v nejbližších dvou týdnech.

V případě České republiky Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v únoru zůstala na lednové hodnotě 3,9 procenta. (sfr)


VÍCE O TÉMATU NEZAMĚSTNANOSTI V ČR ČTĚTE ZDE: Nezaměstnanost v únoru zůstala na 3,9 %, klesl počet nově evidovaných uchazečů