Odbory trvají na 130 procentech průměrné mzdy pro všechny pedagogické pracovníky, zvažují stávku.

Školské odbory nadále žádají, aby se příští rok platy ve školách dostaly na slibovaných 130 procent průměrné hrubé mzdy. Mají obavy, že vláda dá kvůli stavu rozpočtu přednost úsporám. Dále varují před odlivem mladých pracovníků.

Na tiskové konferenci to řekl předseda školského odborového svazu František Dobšík. Vedení odborů bude brzy jednat o dalším postupu, zvažuje i stávkovou pohotovost.

Sněmovna projednává novelu zákona o pedagogických pracovnících. Dle návrhu koalice by 130 procent průměrného výdělku měl zákon zaručit jen učitelům, ale odboráři to požadují pro ostatní pedagogické pracovníky, pro  pro vychovatele, asistenty či psychology.

Vláda v programovém prohlášení totiž původně plánovala udržet platy pedagogických pracovníků na 130 procentech celostátního průměru, ale v aktualizované verzi již zmiňuje jen učitele.

Podle odborů poslanecký návrh rozděluje zaměstnance škol na učitele a ostatní. Výdělky ve školství se od roku 2017 zvedly o 50 procent. Platové tabulky vyšší odměnu zaručují především starším zaměstnancům a bez navýšení platů hrozí dle odborářů odliv mladších pracovníků s kratší praxí.

Odboráři vypočítali, že pokud by vstoupil v platnost vládní návrh zákona o pedagogických pracovnících, tak by průměrný plat pedagoga v roce 2024 činil 56 655 Kč měsíčně.

Ve školách a školských zařízeních podle odborů k 30. září 2022 pracovalo 192 057 pedagogických pracovníků. Opatření by tak stát příští rok stálo 130,57 miliardy Kč.

V případě schválení poslaneckého pozměňovacího návrhu, který garantuje výši platu na 130 procentech celostátního průměru pouze učitelům, by stát podle odborů na platy pedagogických pracovníků v roce 2024 musel vynaložit asi 120,69 miliardy Kč.

Navíc vedle požadavku na 130 procent hrubé mzdy pro učitele i ostatní pedagogické pracovníky odboráři požadují také navýšení výdělků nepedagogům a stanovení rozdělení přidávaných peněz do tarifů a odměn. (at)