IKEA více než rok po začátku ruské agrese prodala svou továrnu v Rusku.

Švédský nábytkářský velikán IKEA prodal svou továrnu v ruském městě Novgorod ruské firmě Invest Plus. Stalo se tak více než rok poté, co pozastavil své aktivity v Rusku kvůli válce na Ukrajině.

Proces prodeje byl postupný s cílem najít nového majitele se silným plánem a schopností dále rozvíjet tento podnik.

Ředitel společnosti Invest Plus Vadim Osipov okomentoval dokončení transakce jako nelehký zdlouhavý proces. Ani jedna strana nezveřejnila kupní cenu a podmínky transakce.

Novgorodská továrna byla podle Invest Plus největším výrobním závodem značky IKEA v Rusku. Výrobní kapacita byla více než 7 milionů kusů skříní a kuchyňského nábytku ročně.

Invest Plus dále uvedl, že hlavní část zaměstnanců závodu zůstává a že výroba bude plně obnovena během dvou až tří měsíců.

IKEA stejně jako řada dalších západních společností zastavila maloobchodní prodej a výrobu v Rusku ihned po zahájení invaze na Ukrajinu loni v únoru.

Jedna z částí skupiny ale v Rusku i nadále provozuje 14 nákupních center pod značkou MEGA. Minulý měsíc ruská média uvedla, že Ingka Group vlastnící většinu obchodů IKEA, začala pro obchodní síť MEGA také hledat kupce. (at)