Nekula podal podnět na UOHS kvůli rekordním cenám vajec. Cenové stropy ale nebudou.

Za vejce spotřebitelé platí v posledních měsících stále více. Podle Českého statistického úřadu letos v lednu meziročně v obchodech zdražila o 92 %. Důvodem jsou rostoucí náklady chovatelů, ptačí chřipka a také vysoké obchodní přirážky supermarketů.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) již v minulosti upozornil na nemorální navyšování cen supermarketů u cukru.

Vejce v obchodech trhají rekordy. Ceny, za které je dodávají zemědělci, se podle statistik sice v lednu meziročně zvedly o 1,61 Kč na 3,55 Kč za kus, ale na pultech obchodů se pak jedno vejce prodávalo za 5,65 Kč, tedy o 2,71 Kč dráž.

„Současnou situaci by nikdo neměl zneužívat k neúměrnému navyšování zisku. Obchodníci bohužel stále zkoušejí, co naši občané vydrží. V této těžké době je podle mě jejich chování za hranou slušnosti. Lidé vejce při vaření a pečení potřebují a nezbývá jim tedy nic jiného, než cenu akceptovat. Proto požádáme Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby prověřili, zda se obchodníci nedomlouvají a nezvyšují ceny současně,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Navýšení cen v obchodech je výrazně vyšší než navýšení cen výrobců. Většinu nákladů přitom nesou chovatelé. Téměř 70 % ceny vejce totiž tvoří krmivo nosnic, které loni zdražilo o desítky procent z důvodu vyšších cen krmných surovin.

Chov nosnic je také energeticky náročný, protože v halách musejí chovatelé intenzivně topit. Kromě zdražování obchodníků k nepříznivé situaci u nás přispěla i ptačí chřipka.

„Na příkladu vajec se opět ukazuje, jak obchodní řetězce zkouší vyšponovat ceny. Zatímco v lednu 2022 jim stačila obchodní přirážka jedna koruna na kus, tak letos v lednu už měli obchodníci na jednom vajíčku přirážku 2,10 koruny. Skoro by se zdálo, že obchody mají s prodejem vajec větší náklady než samotní výrobci, a dokrmují nosnice přímo na pultech obchodů, protože velkou část ceny vejce tvoří právě krmivo. Nám dostupná data, podobně jako u cukru signalizují, že hospodářská soutěž mezi řetězci příliš nezafungovala. Proto podáme oficiální podnět na antimonopolní úřad, aby prověřil, zda obchodní řetězce neporušily pravidla férové hospodářské soutěže,“ uvedl ministr Zdeněk Nekula.

„Obchodníci by si měli sami odpovědět, zda to se snahou maximalizovat svůj zisk nepřehánějí. Závratná cena vajec se stává nejen terčem vtipů, ale dokonce i předmětem sázek mezi lidmi, za kolik jsou obchody ještě schopné vejce prodat. Bohužel se vůbec neohlížejí na spotřebitele a dělají z vajec luxusní komoditu,“ dodal ministr Nekula.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula již v lednu upozornil na umělé navyšování ceny cukru. Cena této komodity pak i díky jeho výzvám klesla. V únoru poklesla průměrná cena za kilogram cukru o necelou korunu, a dostala se pod hranici 30 Kč/kg.

Česko ale podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) nechce zavést strop cen v obchodech jako na Slovensku. K poklesu cen podle něj povede zdravá konkurence mezi obchodníky. Také uvedl, že ceny potravin na Slovensku jsou u některých položek vyšší než ceny v Česku v akčních nabídkách.

Ministr zemědělství dále kritizoval, že na Slovensku se vyjednání o cenových stropech neúčastnili zástupci zemědělců.

„Daleko lepší je zdravá soutěž mezi obchodními řetězci. Nechceme zabetonovat vysoké ceny,“ řekl.

Podle Nekuly povede k poklesu hladiny cen zdravá konkurence mezi obchodníky, kteří mají soutěžit o zákazníky. (at)