STAN chce ušetřit až 150 miliard, ale Stanjura chystá balíček na snížení deficitu jen o 70 miliard.

Koaliční Starostové chtějí rozpočtový deficit snižovat razantněji než ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), který počítá se 70 miliardami korun. Mluví o 150 miliardách korun.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl České televizi, že plánuje sjednotit sazbu DPH na pivo. Aktuálně může v současnosti spadat do tří daňových pásem, podle Stanjury však k tomu není důvod. Mezitím se ozývají hlasy o potřebě většího snížení státního deficitu. TOP 09 mluví o hranici sto miliard korun, Starostové dokonce o 150 miliardách korun.

S vládními partnery hodlá předseda hnutí Vít Rakušan hovořit i dalších o úpravách daní.

„Za hnutí STAN bychom se rádi bavili až o 150 miliardách, což samozřejmě můžeme šetřit na některých výdajích. Můžeme se bavit o parametrech některých podpor a tak dále. Ale musíme se prostě bavit i o té příjmové stránce,“ komentuje Rakušan.

ODS růst přímých odvodů odmítá. Konsolidační balíček plánuje kabinet v parlamentu projednat na jaře, aby úsporná opatření platila už v příštím roce.

„Samozřejmě, že ideální by bylo co nejvíce, protože ten rozpočet musíme krotit rychleji, ale 70 miliard považujeme za úplně nezbytný základ a chtěli bychom se určitě dostat minimálně ke stu miliardám korun,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Opozice plán zpochybňuje.

„Tahle koalice už jednou těch sto miliard hledala. Zatím vůbec nevím, kde je chce najít. Zatím máme největší schodek v dějinách v prvních dvou měsících. V podstatě 40 procent celkového schodku,“ uvedl poslanec hnutí ANO Radek Vondráček.

Kabinet kvůli vysokým dluhům zvažuje i růst daně z nemovitosti nebo daní spotřebních. Národní ekonomická rada navrhla i změnu odvodů z příjmu nebo vyšší poplatky z těžby surovin. Politici zvažují i zrušení takzvaného školkovného. Na snížení nebo zrušení podpory stavebního spoření se již koalice dohodla.

Ministr financí řeší čepované pivo. Pro České televizi uvedl, že u něj plánuje sjednotit pásma DPH. Momentálně se liší podle toho, kde zákazník pivo vypije.

„Pokud říkám, že ve snížené sazbě nebo snížených sazbách DPH by měly být ty služby nebo výrobky, které mají buď nějaké zdravotní hledisko, sociální hledisko, tak u piva to prostě nevidím,“ přiblížil Stanjura.

Koaliční politici Stanjurův plán na sjednocení DPH u piva podporují. Různé sazby podle nich byly komplikací.

Opozice s tím ale nesouhlasí a odmítá zvyšování DPH nejen u piva. Další příjmy by měla vládní koalice hledat jinde.

„Když tvrdí, že to dělá proto, aby zjednodušil sazby a zjednodušil daňový systém, tak je to směšné. Já myslím, že si s tím každý poradí, dnes má každý systémy,“ komentovala bývalá ministryně financí a nynější předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Dodala také, že opatření zasáhne podnikatele v pohostinství, kteří se momentálně potýkají úbytkem zákazníků kvůli inflaci. (at)