České dráhy chtějí více policistů ve vlacích. Poskytly jim poloviční jízdné.

Policisté si mohou od začátku měsíce března zakoupit aplikaci pro zlevněné jízdenky do vlaků Českých drah za poloviční cenu. Za to mají být připraveni zasáhnout proti agresivním pasažérům. Projekt má přispět ke zvýšení bezpečnosti cestování vlakem a zrychlení řešení případných incidentů. 

Průvodčí by díky aplikaci věděli, jestli je ve vlaku policista, a mohli by si jej přivolat na pomoc. Dosud využilo možnost nákupu zlevněné aplikace 230 policistů. Nejvíce problémové bývají spoje přivážející na zápas fotbalové fanoušky, ale ani v běžných spojích se někteří cestující necítí vždycky úplně bezpečně.

Situace musí řešit samotní průvodčí. Teď by měli nově pomáhat policisté – i ti, kteří zrovna nejsou ve službě. Dráhy jim začaly nabízet levnější jízdné. O tom, že ve vlaku cestuje strážce zákona, se průvodčí dozví při kontrole jízdenky.

Dosud musel průvodčí policii přivolat a na příjezd hlídky se čekalo. Policisté nejčastěji vyjíždějí k případům, kdy člověk odmítá zaplatit jízdné a legitimovat se. Jde o zhruba pět stovek případů ročně.

Policejní prezident Martin Vondrášek připomněl, že policisté jsou povinni zakročit i mimo výkon služby, pokud je ohrožen život, zdraví či majetek lidí. Podobná spolupráce jako s ČD již funguje u městské hromadné dopravy v Praze.

Server ceskatelevize.cz uvedl, že policisté si mohou v mobilní aplikaci Můj vlak zakoupit virtuální In Kartu s aplikacemi IN 25, IN 50 a IN 100 za poloviční cenu. Aplikace umožňují nákup jízdenek levnějších o 25 či 50 procent. Poslední aplikace navíc na rok umožní neomezeně cestovat ve 2. třídě ve všech vlacích Českých drah.

S policií by České dráhy chtěly spolupracovat i kvůli graffiti. Loni bylo evidováno asi čtyři sta případů a škoda na majetku přesáhla pět milionů korun. Policisté se také podílejí na tom, aby během nehod či sebevražd na železnici zkrátili čas zásahu a doprava byla obnovena v co nejkratším čase. (at)