Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh na nižší růst penzí od letošního června. (Ilustrační foto - koláž).

Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh na nižší růst penzí od letošního června. Namísto původně předpokládaného navýšení o v průměru 1770 Kč měsíčně dostanou příjemci penzí od června přidáno v průměru 760 Kč, tedy zhruba o tisícovku měsíčně méně. Půjde o druhou valorizaci důchodů v letošním roce. Penze se výrazně zvyšovaly už od ledna letošního roku a to zejména kvůli vysoké inflaci v ČR. 

Pro vládní návrh zákona, kterým se snižuje červnová valorizace důchodů, hlasovali poslanci vládní koalice (SPOLU, Piráti, STAN). Novelu nyní posoudí Senát. Pokud ji schválí, musí ji ještě podepsat prezident.

Pro zákon hlasovalo 95 ze 169 přítomných poslanců z řad vládních klubů. Hnutí ANO a SPD byla proti.

Vláda změnu ve valorizaci penzí navrhla ve snaze ušetřit tím prostředky ve státním rozpočtu. V letošním roce by tak ušetřila 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun ve srovnání se stavem, kdy by platil původní valorizační vzorec.

V případě původního navýšení penzí by to v příštím roce stálo státní rozpočet už 58,8 miliardy korun.

„Nemůžeme schodek dál zvyšovat,“ podotkl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Projednávání novely o nižší valorizaci provázely obstrukce ze strany opozice, která se od úterý snažila jednání blokovat. Poslanci o celé záležitosti tak jednali s krátkými pauzami pět dní v kuse.

Výjimkou byla páteční noc, kdy poslanci jednání přerušili. Od sobotního rána pak hlasovali o pozměňovacích návrzích, kterých bylo přes 300.

Opozice novelu označovala mimo jiné za snahu vlády „okrást důchodce“.

Vláda argumentovala mezigenerační solidaritou a zmíněnými úsporami ve státním rozpočtu.

„Jste protidůchodcovská vláda. Mluvíte o škodě, naši důchodci jsou pro vás škoda? Čeká nás náraz do zdi, musíme to vybrat,“ uvedl šéf nejsilnější opoziční strany, ANO, Andrej Babiš.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka už dříve uvedl, že zachování původního valorizačního vzorce a tedy dosavadního tempa zvyšování penzí v Česku by znamenalo v příštích deseti letech zatížení pro státní rozpočet ve výši dalších zhruba 600 miliard korun. (sfr)