Fiala: Musíme snížit rozsah agend státu a digitalizovat jeho služby.

Stát musí snížit rozsah svých agend a současně digitalizovat své služby. Uvedl to premiér Petr Fiala na sjezdu Odborového svazu státních orgánů a organizací. Stát podle Fialy musí definovat, jaké služby by měl poskytovat a měl by stanovit, jak má státní správa vypadat s tím, že agendu státu je potřeba revidovat a zmodernizovat.

Nutná je podle Fialy také digitalizace činností státu. Deklaroval, že nastává čas pro to, abych vláda provedla hlubší změny.

„Naše vláda a velká část občanů není spokojena s tím, jak stát funguje. Jsme si vědomi toho, že to není chyba zaměstnanců. Je to spíš strukturální chyba,“ podotkl premiér.

Stát by měl podle Fialy definovat, jak by měl vystupovat celkově vůči občanům a jaké služby by jim chtěl poskytovat. S tím, že budoucna je nutné promyslet, ve kterých oblastech by měl být stát silnější a kde by měl ustoupit do pozadí.

Podotkl také, že je potřeba posílit vzdělávání, zdravotnictví a obranu. A nutná je podle něho digitalizace tak, aby usnadnila práci úředníkům a byla přívětivá k občanům.

Připustil, že tyto změny nebudou probíhat hladce a bez problémů od samého počátku. Požádal proto odbory i ostatní zaměstnance o trpělivost a toleranci při zavádění.

„Pokud chceme dosáhnout toho, aby práce státních zaměstnanců byla prestižní, tak jediná cesta k tomu je snížit počet agend a digitalizovat,“ konstatoval Fiala.

Podotkl také, že kvalita služeb a celkový dojem z fungování státu závisí na práci státních zaměstnanců.

Odborový svaz státních orgánů a organizací sdružuje 19 tisíc odborářů z ministerstev, finanční správy, úřadů práce, správy sociálního zabezpečení či katastrálních úřadů. Členy má svaz i mezi pracovníky soudů a státních zastupitelství, statistického úřadu, celní správy, vězeňské služby či veřejné správy. (sfr)