Příjmy Putinova Ruska z vývozu plynu a ropy letos v lednu klesly o téměř 40 %. (Ilustrační foto).

Příjmy Ruské federace z vývozu plynu a ropy letos v lednu meziročně klesly o 38 procent na 18,5 miliardy dolarů (zhruba 409 miliard Kč). Výnosy z prodeje ropy a plynu, který je pro Rusko nejvýznamnějším zdrojem příjmů, poklesly vlivem západních sankcí a kvůli cenovým stropů, jež západní země zavedly v reakci na invazi Ruska na Ukrajinu.

Leden roku 2022 byl posledním měsícem před vojenskou invazí.

Informace o poklesu příjmů Ruska přinesla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Výkonný ředitel IEA Fatih Birol uvedl, že západní opatření zaměřená na export energií z Ruska dosáhla svého cíle. Tím byla stabilizace trhu s ropou a snížení příjmů Moskvy z exportu ropy a plynu.

„Očekáváme, že tento pokles příjmů z ropy a plynu bude v příštích měsících strmější. A ještě strmější bude ve střednědobém horizontu v důsledku nedostatečného přístupu k technologiím a investicím,“ prohlásil Birol.

Mezinárodní omezení uvalená na Rusko vvčetně stanovení cenového stropu na ruskou ropu na 60 dolarů (1325 Kč) za barel způsobily, že ruská ropa Urals se prodává výrazně levněji než severomořská ropa Brent, jejíž cena se v posledních dnech pohybuje kolem 83 dolarů (1830 Kč) za barel.

Evropská unie také od prosince loňského roku zakázala dovoz ruské ropy po moři a uvalila sankce na vývoz technologií na zpracování ropy do Ruska.

Omezení na dovoz ruské ropy zavedly i Spojené státy a Británie.

Rusko při financování výdajů svého státního rozpočtu do značné míry spoléhá právě na příjmy z ropy a zemního plynu. V roce 2022 dosáhly příjmy Ruska z těchto zdrojů celkem 11,6 bilionu rublů (3,4 bilionu Kč). (sfr)