Stanjura nechce zvyšovat deficit státního rozpočtu 2023. Vejde se prý do něj i vyšší valorizace penzí. (Ilustrační foto).

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) zatím nepředpokládá, že by bylo nutné zvyšovat deficit státního rozpočtu ČR na letošní rok. Rozpočet je podle něho natolik robustní, že se do něj „vejde“ i druhá letošní valorizace penzí a to i v případě, že by se vládě nepodařilo včas uzákonit menší navýšení důchodů.

Ministr financí to uvedl v České televizi.

O vládním návrhu na nižší valorizace důchodů bude v nadcházejícím týdnu jednat Poslanecká sněmovna.

Na letošní rok je schválen státní rozpočet ČR s deficitem 295 miliard korun. Stanjura uvedl, že rozpočet je objemově veliký a zatím nevidí důvod pro jeho novelizaci.

Jeho předchůdkyně ve funkci, současná předsedkyně opozičního sněmovního klubu ANO Alena Schillerová očekává, že vláda nakonec bude muset letošní rozpočet navýšit.

Podle Stanjury však nelze letos očekávat podobný vnější šok, jakým byla vloni ruská invaze na Ukrajinu.

Důchody mají být v Česku kvůli inflaci mimořádně valorizovány od června. K první valorizaci už došlo hned v lednu letošního roku.

Podle dnes platných pravidel by se v červnu zásluhový procentní díl důchodu zvedl o 11,5 procenta a starobní důchod by vrostl v průměru o 1770 korun.

Fialova vláda navrhuje jednorázově přidání omezit a navýšit zásluhový díl o 2,3 procenta a k tomu o 400 korun. Starobní důchod by se tak od června navýšil v průměru „jen“ o 760 korun měsíčně.

Zadlužení státu by se tím zbrzdilo o 19 miliard korun. Namísto 34,4 miliardy Kč na dluh navíc by se vyplatilo 15,4 miliardy korun navíc.

Úspora 70 miliard Kč v rozpočtu

Stanjura také naznačil, že vládou plánovaná úspora 70 miliard korun ve státním rozpočtu na příští rok by se měla ze dvou třetin plynout ze snížení výdajů. Jedna třetina, tedy zhruba dvacet miliard korun, by se získala zvýšením vládních příjmů.

Vláda například chystá změnu zdanění hazardu tak, aby státní rozpočet získal navíc zhruba jednotky miliard.Stanjura uvedl, že ročně stát z hazardu vybere kolem devíti miliard korun, změnou zdanění bude možné získat jednotky miliard.

Vláda naopak zřejmě upustí od návrhu zdanění takzvaného tichého (nešumivého) vína. V současnosti v Česku platí nulová spotřební daň na tiché víno.

Podle prognózy ministerstva financí by letos míra zadlužení Česka měla dosáhnout podílu 45,8 procenta HDP, což je doposud nejvyšší podíl zadlužení ČR vůči HDP. (sfr)