Pobřeží Baltského moře u vesnice Slajszewo, kde má být postavena první jaderná elektrárna v Polsku. (Ilustrační foto)

První jadernou elektrárnu v Polsku má postavit koncern Westinghouse. Zástupci Polska a Westinghousu podepsali k tomu příslušnou smlouvu a to v rámci návštěvy amerického prezidenta Joea Bidena ve Varšavě. Dohoda mezi státním podnikem Polské jaderné elektrárny (PEJ) a Westinghousem má americkému koncernu umožnit zahájit předběžné plánovací práce.

Teprve následně bude podepsána smlouva o realizaci.

Polsko plánuje výstavbu šesti jaderných elektráren do roku 2043. Očekává se, že první zařízení vznikne ve vesnici Slajszewo na polském pobřeží Baltského moře severozápadně od Gdaňsku.

S výstavbou prvního reaktoru se má začít nejpozději v roce 2026, do rozvodové sítě by pak měl být zapojen v roce 2033.

Westinghouse získal zakázku na projekt v listopadu. Stavební náklady by se měly pohybovat mezi 19 a 21 miliardami dolarů (423 až 468 miliard Kč).

Polsko dnes získává téměř 80 procent energie z černého a hnědého uhlí. Jaderné elektrárny mají zemi pomoci při odklonu od uhlí.

Vedle problému s emisemi Polsko čelí také relativně brzkému vyčerpání zásob především zásov hnědého uhlí.

Česko chystá pátý blok v Dukovanech

V České republice se připravuje stavba nového (celkově pátého) jaderného bloku v Elektrárně Dukovany. O zrealizování projektu se ucházejí francouzská společnost EDF, jihokorejská KHNP a kanadsko-americký Westinghouse, které již vloni předložili nabídky do tendru na výstavbu pátého jaderného bloku v Dukovanech.

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), jejímž stoprocentním vlastníkem je polostátní skupina ČEZ, bude nabídky uchazečů analyzovat, ale nebude z uchazečů vybírat. Nnávrhy jsou navíc spíše podkladem pro vyjasňování technických parametrů.

V létě letošního roku mají probíhat jednání mezi společností EDU II a všemi uchazeči. V jejich rámci se budou návrhy upřesňovat.

V září pak mají Westinghouse, KHNP a EDF předložit finální nabídky na stavbu nového bloku.

EDU II nabídky vyhodnotí do konce roku 2023. Poslední slovo bude mít stát, respektive vláda ČR, která může uchazeče z tendru vyřazovat.

Podle dřívějších předpokladů by měl nový reaktor v Dukovanech vyjít zhruba 160 miliard korun (v cenách z roku 2020). Objevují se však názory, která předpovídají cenu mnohem vyšší.

Odkazují se přitom na fakt, že cena jiných jaderných projektů, například ve Francii, Finsku nebo Velké Británii se oproti původním odhadům zvýšila několikanásobně.

Česká republika má v současnosti celkem 6 jaderných bloků ve dvou elektrárnách.

Dva bloky, každý o výkonu přibližně tisíc megawattů (MW), provozuje jihočeská Elektrárna Temelín.

Čtyři menší bloky s výkonem 510 MW provozuje Elektrárna Dukovany na Třebíčsku. U pátého dukovanského bloku je podmínkou, že může mít výkon maximálně 1200 MW, a to kvůli omezené dostupnosti vody na chlazení reaktoru.

Jaderné elektrárny produkují zhruba třetinu veškeré elektřiny vyrobené v Česku. (sfr)