Válka na Ukrajině stála světovou ekonomiku v loňském roce více než 1,6 bilionu dolarů.

Válka na Ukrajině v loňském roce přišla světovou ekonomiku na více než 1,6 bilionu dolarů (35,6 bilionu Kč). Válka na Ukrajině vedla k výraznému růstu cen energií a potravin i k výpadkům v dodavatelských řetězcích.

Informoval o tom list Rheinische Post s odvoláním na studii německého hospodářského institutu IW.

„Podle odhadu IW byl výkon světové ekonomiky v loňském roce o výrazně více než 1600 miliard dolarů nižší, než by činil bez ruské invaze na Ukrajinu,“ cituje list autora studie Michalea Grömlinga.

Letos by podle studie mohla válka na Ukrajině snížit výkon světové ekonomiky o zhruba bilion dolarů.

Růst světové ekonomiky v loňském roce podle lednové zprávy Mezinárodního měnového fondu (MMF) zpomalil na 3,4 procenta z 6,2 procenta v předchozím roce. Letos očekává MMF další zpomalení růstu, a to na 2,9 procenta.

MMF výhled pro letošní rok zlepšil oproti původní říjnové prognóze, ve které letošní růst odhadnul na 2,7 procenta. Odhad růstu světové ekonomiky pro příští rok ale fond mírně zhoršil, a to na 3,1 procenta z původně předpovídaných 3,2 procenta.

Podle MMF budou letošní růst světové ekonomiky kromě negativních dopadů války dále brzdit také snahy centrálních bank o omezení inflace.

Přední světové centrální banky reagují na růst inflace zvýšením svých úrokových sazeb, což snižuje hospodářskou aktivitu. (at)