jídelna děti

Chudoba v bohatém Londýně. Město bude školákům do 11 let kupovat obědy.

Děti prvního stupně základních škol v Londýně od 5 do 11 let věku budou mít ve školním roce 2023/2024 obědy zdarma. Zastřešit to má projekt londýnské radnice za 130 milionů liber (asi 3,5 miliardy korun).

Uvedl web stanice BBC. Podle starosty Londýna Sadiqa Khana pomůže projekt zhruba 270 tisícům dětí a rodiny v průměru ušetří asi 440 liber (asi 11 800 korun) za jedno dítě ve školním roce.

Odbory a charitativní organizace program uvítaly, podle nich je ale potřeba pro podporu nízkopříjmových rodin udělat víc.

„Vysoké životní náklady způsobily, že rodiny s dětmi v našem městě urgentně potřebují další podporu. Na vládu jsem opakovaně apeloval, aby dětské obědy zdarma zajistila, vláda ale nedokázala jednat.

Pomoc, kterou mohou přinést dětem ohroženým hladověním, je skutečně zásadní,“ řekl podle BBC Khan, který program schválil poté, co jej na lokální úrovni už zavedly některé z londýských čtvrtí.

„Starostův projekt chválíme. Zdravé školní jídlo by však děti neměly dostávat jen v krajních případech, měl by to být standard vzdělávacího systému, který nechce nikoho vyloučit,“ řekla BBC Barbara Crowtherová z organizace Children’s Food Campaign.

Chudí posílají děti do školy bez jídla. Ředitelka společnosti Gingerbread Victoria Bensonová zaměřující se na podporu rodičů-samoživitelů pro BBC uvedla, že mnoho rodičů přiznalo, že posílají své děti do školy bez jídla, protože se nedokáží vypořádat s vysokými náklady.

„Pro mnoho rodičů bude velkou úlevou, že se jejich děti najedí ve škole,“ dodala Bensonová.

Charitativní organizace i starosta Khan již dříve kritizovaly vládu, že se ve věci podpory chudších rodičů nedostatečně angažuje. To popřel mluvčí ministerstva školství, který řekl, že počet dětí, jež dostávají obědy zdarma, je nyní v Británii vyšší než dva miliony. (at)