Důchodce Babiš chce v ČR snížit věk odchod do důchodu. "Peníze jsou," tvrdí šéf hnutí ANO.

Důchodce Andrej Babiš chce v Česku snížit věk odchod do důchodu. „Peníze jsou,“ tvrdí šéf hnutí ANO. Podle Babiše je „podvod“, pokud chce vláda omezit červnovou valorizaci, tedy ze zákona plynoucí zvyšování důchodů odvozované od inflace a průměrné mzdy v Česku.

Andrej Babiš to uvedl v rozhovoru pro Právo.

Věk odchodu do starobní penze v Česku se podle platné zákonné úpravy postupně posouvá z původních 62 na 65 let věku.Této hranice lidé poprvé dosáhnou v roce 2030. Z vládních kruhů v poslední době zaznívají – zatím neoficiální – návrhy, že by se důchodový věk měl posunout až na 68 let.

Šéf hnutí ANO v rozhovoru prohlásil, že se zvyšováním důchodového věku „zásadně“ nesouhlasí.

„Vláda se s námi vůbec nebaví a teď by nás do toho chtěla zatáhnout. Ať se konečně Stanjura začne starat o příjmy a začnou šetřit. Na důchodce úplně kašlou. Nejdřív jim sebrali část slevy na jízdné, nejsou schopni zajistit léky, chtějí je dokonce zdražit zvýšením DPH,“ podotkl Babiš.

Čerstvě oznámenou změnu valorizace označil za „podvod“.

„Za neschopnost vlády krotit inflaci mají zaplatit důchodci. Od 1. června jim vezmou 1000 Kč měsíčně u průměrného důchodu proti tomu, co by měli podle valorizačního vzorečku dostat. Pojistka valorizace je v zákoně proto, aby amatérské vlády nesnížily svou nekompetencí seniorům životní úroveň. A ten zákon chtějí teď změnit,“ uvedl Babiš na adresu Fialovy vlády.

Pohrozil, že v reakci na to musí vládní koalice počítat se zablokovanou Sněmovnou a obstrukcemi, „které ještě nezažili“.

„Ze života ve Sněmovně budou mít peklo. Kolikrát Fiala slíbil – ušetřím 100 miliard, pak 70? Neví, o čem mluví. Plete si schodky, zadlužení, celkově má chaos. Já bych důchodový věk naopak snižoval,“ deklaroval Babiš.

Neupřesnil však jak, či o kolik let by důchodovou hranici zamýšlel snížit.

„Když budeme ve vládě, řeknu. Zvolte si lepší vládu a budete chodit minimálně stejně. Tato vláda vám řekne, že půjdete v 68 letech.“

„Získáme zdroje, aby naši důchodci měli zasloužené důchody a zasloužené stáří, aby se hranice vůbec neposouvala. Není k tomu důvod. V Evropě mají Francie, Itálie, Řecko, Slovensko 62 let. Proč ne my?“ zeptal se Babiš.

„Peníze jsou,“ zdůraznil dále na dotaz, kde by vláda měla získat peníze na vyšší výdaje.

„V krizi se má investovat, ne škrtit. V Evropě je modernizační fond, který jsem vybojoval s Morawieckým, asi 600 miliard, evropské fondy 980 miliard, peníze v ČEZ. EET bylo 14 miliard ročně,“ dodal šéf hnutí ANO. (sfr)


Více o tématu čtěte ZDE:

Středulovy odbory chystají protesty proti zvyšování důchodového věku na 68 let v Česku

Vláda chce mimořádnou, ale nižší valorizaci penzí. Průměrný důchod bude přes 20 tisíc

Jurečkovo MPSV už má pracovní návrh posunu důchodového věku v ČR až na 68 let